Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
4734 sayılı Kanunun 22/d maddesine göre hizmet alımı
Belediyede işçi çalıştırabilmek için değişik yöntemlere başvurulmaktadır. Belediyenin değişik hizmet sektörlerinde hizmetin yaptırılabilmesi için 4734 sayılı Kanunun 22/d maddesi gereğince aşağıdaki hizmetler satın alınmaktadır. 1-.Belediye plajında garsonluk hizmetini yaptırılmak üzere gereğince geçici işçi çalıştırılabilir mi? 2- Belediye hizmet binasında çaycılık hizmetini yaptırılmak üzere geçici işçi çalıştırılabilir mi? 3- Belediye mezbahasında kasap olarak hayvanların kesim hizmeti işi vergi mükellefi olmayan birisine yaptırabilir mi? 4- .İlçe su şebekesinin bakım, onarım, arıza vb. işleri vergi mükellefi olmayan birisine yaptırabilir mi? 5- Belediye kepçesi, kamyon, vb araçlarının çalıştırılması işleri vergi mükellefi olmayan birisine yaptırabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 22.05.2009
Sözleşmeli kadın personele ücretli doğum izni verilmesi
5393 sayılı Kanunun 49. maddesinin 3. fıkrasına göre tam zamanlı olarak çalışmaktayım.15.05.2009 tarihinde imzaladığım sözleşmemde doğum izni kullanımına dair maddede 16 haftalık izin süresinin ücretsiz olduğu yazmaktadır. 29 Mart 2009 tarih ve 27184 sayılı resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararından yararlanabilir miyiz?
- Soru Cevaplandı
- 22.05.2009
Seçilmiş encümen üyeleri ya da meclis üyesi başkan yardımcılarının sosyal güvenlik kurumu ile ilişkisi
İlçemiz nüfusu 62.000’dir. Belediye başkan yardımcıları encümenden iki kişi seçildiğinden iki encümen başkan oluru ile atanacaktır. Ben şunu sormak istiyorum seçilen iki kişi sosyal gü-venlik kurumuna tabi (Sigortalı) olmak istiyorlar, bunlar kendi aralarında anlaşarak dönüşümlü olarak kısa süreli görev yapacaklar. Biz kurum olarak hangi yolu izlemeliyiz onları nasıl sigor-talı yapacağız, ayrıca primleri kurumdan mı yoksa kendilerden mi kesilecektir?
- Soru Cevaplandı
- 22.05.2009
Asli memurluğa atanma-Vekalet
28 Nisan 2009 tarihinde 10 derecenin 2 inci kademesinden belediye bünyesine GİH sınıfında yer alan itfaiye eri olarak sınavla atandım. Atandıktan bir hafta sonra, evlendirme memuru, tahakkuk tahsilat memuru, mutemet, taşınır kontrol yetkilisi, emlak memuru, zabıta memuru görevlerini vekaleten yürütmem için görevlendirme yapıldı. Size sorum 2 yıllık yüksekokul mezunu olan benim, asaletim ne zaman tasdik olunur, bu vekâlet görevleri için herhangi bir ücret alma hakkım var mı?
- Soru Cevaplandı
- 22.05.2009
Görevde yükselme, başkan yardımcılığına atanma, belediye meclisine bilgi verme
Şenol ERDEM'in 20/10/2006 tarihli sorusuna, Kontrolör Sayın Osman ÖZKAN'ın vermiş olduğu cevap ve Devlet Personel Başkanlığının İçişleri Bakanlığına gönderdiği atama konulu 10/10/2005 tarih ve 17358 sayılı yazısı esas alınarak 2008 ve 2009 yılı içinde lise ve dengi okul mezunu 3 kişi önce başkan yardımcılığına ve hemen ardından çeşitli müdürlüklere asale-ten atama yapıldı. Sorularım şunlardır: 1- Norm kadro yönetmeliği yürürlüğe girdikten sonraki tarihlerde kadro kütüğünde 10000 unvan kodlu en alt ve en üst kadro derecesi 1. derece olarak belirtilen Belediye Başkan Yar-dımcılığı kadrosuna lise mezunu memur atanabilir mi? 2- Birinci sorumun cevabı evet ise lise mezunu olan aynı kişiler 1-4 dereceli müdür kadro-larına asaleten atanabilir mi? Bu durumda 657 sayılı Kanunun 68. maddesi ile görevde yük-selme yönetmeliğinin 14. maddesi kanuna karşı hile yoluyla devre dışı bırakılmış olmuyor mu? 3- Yapılan atamalar Belediye birimlerinden gizlenerek yapılmıştır. 5393 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca bu atamalar hakkında Belediye Meclisine bilgi verilmesi gerekmez miydi? Güncel mevzuat hükümlerine göre yeniden değerlendirip cevaplandırır mısınız?
- Soru Cevaplandı
- 21.05.2009
Seçilemeyen belediye başkanının ödeneği
Belediye Başkanımızın maaş ve sosyal güvenlik kesintileri, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünün 10.02.2005 tarihli yazısı ile "5434 sayılı Kanunun 5272 sayılı Kanunla değişik 12 nci maddesinin II işaretli fıkrasının (n) bendi gereğince 15.02.2005 tarihinden itibaren Sandığımızla ilgilendirilerek" belirtilen tarihten itibaren kesenek ve kurum karşılık tutarlarının ekli listeye göre kesilerek Emekli Sandığına gönderilmesi gerektiği belirtilmiştir. Belediyemiz Hesap İşleri Müdürlüğü tarafından da 15.02.2005 tarihinde Belediye Başkanımıza hem işçi olarak 10.02.2005 tarihinden önceki maaşı hem de Emekli Sandığı ile ilişkilendirilmesinden dolayı memur gibi peşin maaş ödenmiş, dolayısıyla Şubat 2005 döneminde iki maaş ödemesi yapılmıştır. Fazla ödenen maaşın (Emekli Sandığı İle İlişkilendirince ödenen) tamamının geri alınması mı gerekmektedir? Maaş dönemleri 15.01.2005 ile 14.02.2005 arasında olması nedeniyle işçi olarak ödenen maaşın 31.01.2005 tarihine kadar olan kısmının ödenmesi, geri kalan kısmının iade edilmesi ve Emekli Sandığı ile ilişkilendirildikten sonra ödenen maaşın 01.02.2005 ile 14.02.2005 arasındaki kısmının iadesi yani hem eski maaşın hem de peşin verilen maaşın 01.02.2005 ile 14.02.2005 arasındaki kısımlarının iade edilmesi gerekmez mi? Bu konuda açıklayıcı bir bilgi verirseniz çok memnun oluruz. Ayrıca 29 Mart 2009 seçimlerinde tekrar seçilemeyen Belediye Başkanlarının 15.03.2009 tarihinde ödenmesi gereken maaşlarının fiili olarak devir teslim yaptığı güne kadar olan kısmı mı ödenmesi gerekir, yoksa maaşın tamamı mı veya maaş ödenmemesi mi gerekir? Bu konularda tereddüde düşülmüş olup konuyu açıklamanızı talep ediyoruz.
- Soru Cevaplandı
- 21.05.2009
GSM ruhsatında deşarj izin belgesi
Oto yıkama GSM ruhsatı vermek için gerekli evraklardan deşarj iznini ruhsatı verdikten sonramı istememiz gerekir. Ayrıca üst katlardan (kat malikleri) oy çokluğuyla onay almamız gerekir mi?
- Soru Cevaplandı
- 20.05.2009
Greyder operatörü çalıştırma
Belediyemize ait bir adet greyder iş makinesi bulunmaktadır. Ancak belediyemizde bu iş makinesini kullanacak eleman bulunmamaktadır. Greyder iş makinesine yılın tamamında ihtiyaç duyulmakta ve kullanılmaktadır ve belediyemizin daimi işçi kadroları doludur. Bu nedenle başka bir belediyeden işçi emeklisi olan greyder operatörünü hangi şartlarla tam yıl esasına göre çalıştırmamız mümkündür. Her ay harcama pusulası düzenleyerek çalıştırmamız mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 17.05.2009
Elektrikçi istihdamı
Birliğimizin yeni faaliyete geçen pompa tesislerine D.S.İ. tarafından devredilmeden önce 1 diplomalı elektrikçi alınması şart koşulmaktadır. Birliğimize bir adet elektrikçiyi, 1-Daimi işçi olarak nasıl alabiliriz? 2-Sözleşmeli olarak işçi alabilir miyiz? 3-Geçici işçi olarak nasıl alabiliriz? Bizim sulama birliğine bu işçiyi hangi yoldan en kolay nasıl alırız?
- Soru Cevaplandı
- 16.05.2009
Sivil Savunma Uzmanı kadrolarına atama
İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi’nin 03.08.2007 tarihli kararı ile idaremizde 1 inci derece 1 adet ve 3 üncü derece 1 adet olmak üzere “sivil savunma uzmanı” kadrosu ihdas edilmiş olup, 3 üncü derece sivil savunma uzmanı kadrosunda vekâleten görev yapan personelimizin emekli olması nedeniyle idaremizde bu kadrolar halen boş bulunmaktadır. Sormak daha doğrusu öğrenmek istediğim konu şu şekildedir. İl özel idareleri ve belediyeler ilgili mevzuatta herhangi bir atama ve nakil yönetmeliği bulunmamaktadır. Sadece 02.02.2000 tarihli Resmi Gazetede İl Özel İdarelerindeki Memurların Görevde Yükselme Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve bu yönetmelikte “sivil savunma uzmanı” kadrosu belirtilmemiş olup, Yönetmeliğin 5/f–2 idari hizmetler grubu maddesinde “ bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, ambar memuru, emlak memuru, sekreter, santral memuru, memur ve diğer unvanlı memurlar, şoför” sayılmıştır. Yönetmeliğin öğrenim düzeyi başlıklı 14.maddesinin (j)bendinde “5 nci maddenin (f) (2) numaralı alt bendinde yer alan kadrolara atanabilmek için en az ortaöğretim mezunu olmak” şartı aranmıştır. Yönetmeliğin “sicil” başlıklı 16 ncı maddesi “istihdam edilen personelin, bu Yönetmelikte yer alan hizmet gruplarına atanabilmeleri için son yıl sicili notu olumlu olmak kaydıyla son üç yıllık sicil notu ortalaması en az 70 olması şartı aranır.”denmektedir. Yönetmeliğin “Hizmet grupları arasında geçişler” başlıklı 19.maddesinin (b) bendi “Gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabidir. Ancak, kurumda ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir” hükmünü içermektedir. Sonuç olarak, idaremizde boş bulunan “sivil savunma uzmanı” kadrosuna, Yönetmeliğin 16.maddesinde sayılan öğrenim düzeyini taşıyan, son sicil notu olumlu ve üç yıllık sicil notu ortalaması en az 70 olan ve Yönetmeliğin 5/f-2 idari hizmetler grubu maddesindeki “ bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, ambar memuru, emlak memuru, sekreter, santral memuru, memur ve diğer unvanlı memurlar, şoför” kadrolarından birinde görev yapan memur personel, Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin (b) bendi gereğince görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmadan naklen atama yapılıp yapılamayacağı hususunda tereddüt oluşmuştur. Yukarıda belirtilen açıklamalar ve tereddüt edilen konu hakkında tarafıma bilgi verilmesini istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 15.05.2009
İhale süresinin uzatılması
Meclis kararı ile toplu taşıma hatları, hatlar ayrı ayrı olmak üzere ihale edilerek 5393 sayılı Belediye Kanununun 67. maddesine göre mahalli idareler genel seçimlerini izleyen altıncı ayın sonunu geçmeyecek şekilde 01 Eylül 2009 tarihine kadar kiraya verildi. İhale şartnamesi ve sözleşmesine “Belediye Meclisi uygun görürse ve kanuni bir engel olmamak şartıyla, kirayı günün ekonomik şartlarına göre yeniden belirleyip süreyi uzatabilir” şeklinde bir hüküm konulmuştur. İhaleyi alanlar yaklaşık üç buçuk senedir bu hatlarda çalışmakta olup araç alımı, personel temini (Sürücü) ve hat bedeli olarak yüklü bir yatırım yaptılar. Onların bu durumunu gördüğümüzden şartname ve sözleşmeye konulan hüküm gereğince meclis kararı ile sürenin uzatılabilmesinin mevzuat açısından uygun olup olamayacağı konusunda tereddüde düşülmüştür. Konu ile ilgili görüşlerinize ihtiyaç duymaktayım.
- Soru Cevaplandı
- 14.05.2009
5620 sayılı Kanun gereği kadro alan işçilerin ücret artışı ve sosyal hakları
Biz belediyede daha önce mevsimlik işçi olarak çalışmaktaydık. 5620 sayılı Kanun gereği kadro aldık. Kadro aldıktan sonra işveren bizi sendikalı yaptı. Fakat işveren sendikadan doğan sosyal haklarımızı vermemektedir. Sebebi ise 5620 sayılı Kanunla kadro alan işçilere ait Resmi Gazetede yayımlanan ibarede toplu iş sözleşmesinin ücret zammından yararlanır fakat sosyal yardım ödenemez açıklamasından dolayı bize işveren sendikal haklarımızı vermemektedir. Diğer belediyelerde bu şekilde kadro alıp sendikaya tabi olan işçilere, işveren her türlü sendikal hakkı vermesine rağmen biz alamıyoruz. Acaba böyle bir hakkımız var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 14.05.2009