İhale şartnamesine rekabeti engelleyen şartlar konulması

Kamu İhale Kanunu gereğince yapmış olduğumuz akaryakıt ihalesindeki şartnamede malın teslim edileceği yer kısmına; "idare ihtiyacı olan akaryakıt ürünlerini yükleniciye ait merkezdeki akaryakıt dağıtım tesisinden kendi aracı ile teslim alacaktır." maddesi konulmuştur. İhale sonuçlandıktan sonra ihaleyi alan isteklinin akaryakıt istasyonu ilçe merkezinin 1 km dışında olduğundan diğer katılımcı hemen itiraz dilekçesi vererek (iki istasyon arasındaki uzaklık 500 metre) bu maddenin dikkate alınmasını talep edip, bizim o tesisten kendi kamyonlarımızla akaryakıt alamayacağımızı, ihaleyi alan isteklinin merkeze dağıtım istasyonu kurmasını aksi halde ihalenin iptal edilmesi gerektiğini beyan etmektedir. Şimdi ihaleyi iptal mi etmeliyiz, yoksa yükleniciye merkeze dağıtım istasyonu mu kurdurmamız gerekiyor? Acaba yapmış olduğumuz ihale geçerli olup kendi aracımızla oradan akaryakıt alabilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.06.2006

Yap-işlet-devret modeli

Belediyemiz Milli Parklar Genel Müdürlüğünden 49 yıllığına kongre ve kültür merkezi için bir yerin tahsisini aldı. Biz kongre ve kültür merkezini maddi imkansızlıktan dolayı yapamıyoruz. Burayı meclis kararı ile direk Ticaret ve Sanayi Odasına yap-işlet- devret modeli ile verebilir miyiz? Verebilirsek kaç yıllığına verebiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.06.2006

Taşıt alımı

Belediyemize bir adet midibüs almayı düşünüyoruz. Yapılan piyasa araştırması sonucunda, ….firmasından Volksvagen marka midibüse ait Uygunluk Belgesi ve Yetki Belgesi temin etmekte buna göre; Volksvagen T cetvelinde yer alıyor mu? Yerli muhteva oranı %50’nin altında kalıyor mu? Bu firma ihaleye girerse, yerli firmalardan daha düşük teklif verirse teklifi nasıl değerlendirebiliriz?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.05.2006

Süresi biten belediyeye ait işyerlerinin ihalesi

Belediyemize ait işyerleri, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale ile kiraya verilmiş olup sözleşme süreleri bitimine müteakip yeniden ihale yolu ile mi kiraya vermemiz gerekir yoksa kiracı kişilerin sözleşme bitimi öncesinde başvuruları üzerine süre uzatımı mümkün müdür, mümkünse kaç kez süre uzatımı yapılabilir.

  • Soru Cevaplandı
  • 26.04.2006

Muhasebe yetkilisinin ihale komisyonunda görev alması

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ihalelerde en az bir muhasebe yetkilisi komisyonda görev alacak diyor. 5018 sayılı Kanunda ise muhasebe yetkilileri komisyonlarda görev alamaz diyor. Bu konuda yardımcı olursanız seviniriz

  • Soru Cevaplandı
  • 25.04.2006

Pazarlıkla yapılacak ihalede tahmini bedelin düşük tutulması

Belediyemize ait park ve içinde bulunan binayı çay bahçesi olarak kiraya vermek için 3 sefer açık teklif usulü ile ihaleye çıkardık, aylık 30.YTL yıllık 360.YTL den talipli çıkmadı pazarlık usulü ile verilmesine karar aldık. Pazarlıkla yapılacak ihalede muhammen bedeli 30.YTL’den düşük olarak belirlemek mümkün mü?

  • Soru Cevaplandı
  • 24.04.2006

İhale komisyonu, muayene ve kabul komisyonu, fiyat araştırma komisyonu

İhale komisyonu, muayene kabul ve fiyat araştırma komisyonlarında görevlendirilecek personelin niteliği konusunda farklı uygulamalar ve görüşler bulunmaktadır. İşçi kadrosunda görev yapan personelin adı geçen komisyonlarda görev alıp alamayacağı konusundaki görüşleriniz nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.04.2006

Taşınmaz mal satışları

MAHALLİ İDARELER KONTROLÖRLERİ DERNEĞİ BAŞKAKANLIĞINA ANKARA Belediye çalışanlarına uygulamaya yönelik yardımlarınızdan dolayı teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim. Sorumuzun cevaplanarak derginizde yayınlanması dileğiyle !.. Selamlar. Belediyemiz tarafından 5393 sayılı Belediye Kanunu yürürlüğe girmeden önce üretilen arsalar, inşa edilen konutlar ve işyerlerinin satışları için meclis kararı alınmış ve Bayındırlık İl Müdürlüğünden konut ve işyerlerinin değer tespitlerinin çıkarılması istenilmiştir. 5393 sayılı kanunun 69.maddesinin 3. fıkrasında istisnai bir hüküm getirilerek arsalar hariç üretilen konut ve işyerlerinin satışı 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi değildir denilmektedir. 5393 sayılı kanunun 69. maddesine dayanılarak hazırlanan ve yürürlüğe giren yönetmeliğin 14 ve 15. maddelerinde arsa, konut ve işyerlerinin satışları ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Buna göre uygulamaya yönelik olarak; 1-Arsa satışları yönetmeliğin 14. maddesi hükümlerine göre nasıl yapılmalı? Yani 2886 sayılı yasaya göre mi yapılmalı? Bedel tespiti kimler tarafından ve nasıl yapılmalı? yapılmalı? 2-Konut ve işyerlerinin satışları yönetmeliğin 15. maddesi hükümlerine göre mi? 2886 sayılı yasaya göre mi yapılmalı? Bedel tespiti Bayındırlık Müdürlüğünce mi? yoksa taktir komisyonunca yapıldıktan sonra mı? Belediye encümeni tarafından tespit edilmeli. Son düzenlemeler ışığında söz konusu satışlarla ilgili bedel tespiti, ilan, satış usulü, indirim, ödeme planı ve diğer hususlarda açıklayıcı bilgiler verilmesinin uygulama yönünde diğer belediyelerimize de kolaylıklar sağlayacağını düşünmekteyim.

  • Soru Cevaplandı
  • 29.03.2006

Belediyeye ait işyerlerinin tahliyesi

Belediye ye ait yerler için 2886 sayılı Yasanın 1. maddesinde belirtilen kurumlar arasında olduğumuzdan, aynı Yasanın ilgili maddeleri gereği kira işlemi yapılmaktadır. Kira kontratında da yerin kiralanmasının 2886 sayılı Yasaya göre yapıldığı belirtilmesine rağmen boşalttırma işleminde mahkeme 6570 sayılı Yasayla ilişkilendirip, işlemi durdurtmaktadır. 2886 sayılı Yasanın 75. madde uygulaması 5393 sayılı Yasanın 15. maddesi son fıkrası gereği belediye yerleri için de uygulama kapsamına aldığından, bu yerlerin bu kanunlara göre boşalttırılması için Kaymakamlık Makamına yazılan yazılarımız, polisin yetki ve selahiyeti dışında olduğu gerekçesiyle geri çevrilmektedir. Bu durumda yerler boşalttırılamamakta, uygulanacak imar planı uygulanamamaktadır. Veya yer belediyeye ihtiyaç olsa bile müstecir kira kontratında belirtilmesine rağmen çıkarılamamaktadır. Kaymakamlık Makamınca boşalttırılamıyor. Mahkeme 2 yıldan beri devam ediyor, boşalttıramıyoruz. Belediye olarak boşaltmaya vardığımızda mahkeme kararını karşımıza çıkarıyorlar. Nasıl bir uygulama yapmamız gerekiyor?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.04.2006

İşyeri kira artışları

Mülkiyeti Belediyemize ait olan işyerlerinin kira artış zamanı geldiğinde yeni kira artışı yapmadan yeni kanuna göre işyerini boşaltıp ihaleye mi çıkmamız gerekiyor. Yeni kiraya verilecek yerler için ihale yapılacak ama eskiden kiralayanların kira artışı nasıl yapılacak. Katıldığımız seminerlerde boşaltıp kiraya verilecek denmişti ama bu işlem çok zor. Ne yapmalıyız.

  • Soru Cevaplandı
  • 30.03.2006

İhale ilan bedelinden ve birliklere yapılan ödemelerden Damga Vergisi kesintisi

1-Kamu İhale Kurumuna yapılan ihale ilan bedellerinden Damga Vergisi kesintisi yapılacak mı? 2- Üyesi olduğumuz İçme Suyu Birliği ile Türkiye Belediyeler Birliği'ne yapılacak birlik payı ödeme-lerinden Damga Vergisi kesilecek mi? 3- 5229 sayılı Polis Vazife ve Selahiyeti Kanununa tabi Kanun gereğince belediye encümenince yapı-lan cezaların tahsilinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri mi uygulanacak?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.03.2006

İhaleye katılamayacaklar

1-Belediyenin ihalesine meclis üyesinin eşinin şirketi girebilir mi? Doğrudan temin ile mal verebilir mi? 2- Belediye meclis üyesi satın alma komisyonunda görev alabilir mi?(kendi uzmanlık alanında) 3- Belediye başkanının bağlı olduğu siyasi partinin, parti başkanına ait şirket ihaleye veya doğrudan teminle iş yapabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 22.03.2006