Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
Yapı kullanma ruhsatı yani iskanı olmayan bir binada 2009 yılından itibaren market işletmeciliği yapmaktayım. Bina maliklerinin kendi aralarında olan anlaşmazlıktan dolayı binaya genel iskan alınamadığı için ben de işyeri açma ruhsatı alamıyorum. 01.01.2013 tarihinden itibaren içki ve sigara satma ruhsatı (TAPDK) uzatma işlemi için bizden işyeri açma ruhsatı istenmektedir. Dolayısıyla işyeri açma ruhsatım olmadığından dolayı TAPDK ruhsatımı vize yaptıramayacağım ve içki-sigara satamayacağım ki bu durum batmama sebeptir. Araştırmalarım sonucu TEDAŞ bu binaya 2003 yılında aboneliği vermiştir. Bunun neticesinde benim iskan olmadan işyeri açma ruhsatı almam mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 16.10.2012
Müdürlük kadrosuna atanma
Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik’in geçici 1. maddesinden yararlanabilmek için; 18.4.1999 tarihinde hem görevde bulunmak ve hem de aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olmak şarttır. Bu itibarla, 18.4.1999 tarihinde 2 yıllık yüksek okulu mezunu olan bir memurumuz o tarihte görevde bulunmaktadır. Ancak okul mezuniyet tarihi 30 haziran 2000 tarihidir. Görevde yükselme yönetmeliğinin geçici birinci maddesinde belirtilen 18.04.1999 tarihinden sonra mezun olunmuştur. Bu durumda 2 yıllık yüksek okul mezunu olan bu ar-kadaşımız görevde yükselme eğitim ve sınavlarına başvuru yapmış ve sınavları da kazanmış bulunmak-tadır. Bu durumda müdürlük kadrolarına ataması yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 15.10.2012
İşyerinin faaliyet alanı pide ve kebap salonu olduğu halde, kayıtlarda lokanta olarak yazılması
2 ve 3. sınıf işyerlerinden olan ve Pide ve Kebap Salonu olarak faaliyet gösteren iş yerleri oda kayıt-larını lokanta olarak yazdırıyorlar bu tür işyerlerine GSM olarak mı, sıhhi müessese olarak mı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı düzenlenecektir. (İşyerinde Pide ve Lahmacun fırınları mevcuttur.) Örnek ...Pide Kebap Salonu demiş fakat oda kaydında faaliyet türüne Lokanta yazılmış.
- Soru Cevaplandı
- 12.10.2012
6360 sayılı Kanun uygulaması
Belde belediyesinde sözleşmeli inşaat mühendisiyim. Büyükşehir yasa tasarısı kapsamında nüfusu 2000’in altında kalan belde belediyelerinin kapanacağı söyleniyor. Sözleşmeli personel olarak benim durumum ne olacak?
- Soru Cevaplandı
- 12.10.2012
5442 sayılı Kanuna göre belediyelerin kaymakam tarafından denetimi
5442 sayılı İller İdaresi Kanunun 31(ç) maddesine göre kaymakamların belediyelere denetleyecek-leri belirtilmektedir. 5393 sayılı Yasanın 55 maddesinde yer düzenlemeden sonra, belediyelerin 5442 31(ç) ye göre denetimlerinin yapılıp yapılamayacağı, yapılır ise kapsamının ne olduğu ve bu denetimin hukuki sonuçlarının neler olacağı hususunda açıklamalarınız için şimdiden teşekkür ederim.
- Soru Cevaplandı
- 11.10.2012
Zabıta personelinin çalışma saatleri
Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin 2 nci bendinde haftalık izninin kaç gün oldu-ğundan açıkça bahsedilmemiştir. 12 saat istirahat, 12 saat iş şeklinde bir uygulama olursa, sabah: 08.00 - 20.00 olmak üzere haftada 72 saatin sonunda 1 gün izin kullanmamız doğru mu? Ayrıca yaz ayları haf-tanın 3 günü kültür etkinlikleri nedeniyle sabah: 08:00- 24:00 arası 16 saat çalıştırılmamız ve sabah 8:00’da tekrar mesaiye başlamamız yasal mı? Belediyemizde bu şekilde uygulanan mesai sistemine göre aldığımız maktu mesai ücreti haricinde bir ücret alabilir miyiz? Ayrıca yemek yardımı almamız mümkün müdür?
- Soru Cevaplandı
- 09.10.2012
Meclis üyesi başkan yardımcısı aile yardımından ve asgari geçim indiriminden faydalanır mı?
Meclis üyeleri arasından seçilmiş olan belediye başkan yardımcılarına aile yardımı, çocuk yardımı veya asgari geçim indirimi verilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 08.10.2012
Aşırı düşük teklif açıklamasında demirbaşların değerlendirilmesi
Malzemeli yemek ihalelerinde aşırı düşük teklif açıklaması yaparken, teknik şartnamede istenilen demirbaş malzemelerinin toplam satın alma maliyetlerinin mi açıklamaya dahil edilmesi gerekir mi yoksa amortisman bedelinin dahil edilmesi yeterli midir?
- Soru Cevaplandı
- 05.10.2012
Uzman çavuşun derece kademesi, işçilikte geçirilen sürelerin memuriyette değerlendirilmesi
1- Lise mezunu olarak ilk defa polis teşkilatına veya TSK’ya başlangıçları 11/1 derece/kademe olarak göreve başlatılan uzman çavuş, polis, askeri personeller istifa edip ayrıldıktan sonra, resmi kamu kurumuna (özel idare ve belediye gibi) geçişlerinde (normal lise mezununu) 13/3’ten başlatıyoruz. Ör-neğin; 9 yıllık sözleşmeli uzman çavuş TSK tarafından hizmeti karşılığı 8/1’e getirilmiştir. İstifa edip 6 ay sonra özel idaremize atanan personelin derece/kademesini yeniden 13/3’ten başlatıpta 10/3’e getirmemiz mi gerekiyor, emsal uygulaması mı yapacağız, yoksa TSK’ca getirildiği 8/1’de bekleteceğiz mi uygulama ne şekilde olmalıdır? 2- Resmi kamu kurumunda senelik izin kullanmadan 10 yıl (2786 gün karşılığı) mevsimlik işçi olarak çalıştıktan sonra, aynı kamu kurumunda kadroya geçirilen işçiler, ücret skala cetvelinin uygulamasında pozisyonuna karşılık gelen düz işçi gibi başlatılıyor. Aynı teşkilatta hizmetini devam ettirmesi nedenleri ile geçmiş mevsimlik yıllara izin hakkı verilebilir mi, ayrıca mevsimlik hizmetlerine karşılık memur da olduğu gibi intibak hizmet değerlendirmesi yapılarak derece kademeleri ücret skala cetveline göre hizmet yılına göre derece kademesine karşılık gelen yevmiyeye yükseltilebilir mi? 3- Aynı kurumda kadrolu düz işçi iken 6 yıl hizmeti sonucu, 20. yılında memuriyete kurum tarafın-dan geçirilen, memurun işçilikteki hizmetleri kazanılmış hak aylıklarında derece kademe olarak değerlendirilir mi? İşçilikte geçen süreleri emekliliğe esas hizmetinde değerlendiriyoruz, ancak emekli sandığı memuriyette pirim ödendiği derece kademeye göre emekli maaşı bağlıyorum der. Memuriyette kazanılmış hak aylığında ve ödemeye esas hak aylığında işçilik değerlendirilmez mi? 4- Yukarıdaki 3. sorumuza bağlı olarak aynı kurumda işçi olarak çalıştıktan sonra memuriyete geçi-rilen personelin Örneğin; 9 yıllık işçi süresine 3 derece verilmiş ise ve memuriyete başladığı tarihten itibaren D/K karşılığı devam etmiştir. 10 yıl sonra bu fark edildiğinde terfi düzeltme onayı alarak işçilikteki günler iptal edilerek memuriyete başladığı tarihten itibaren D/K karşılığımı verilmelidir.
- Soru Cevaplandı
- 05.10.2012
İndirimli bina vergisi oranından yararlanacak mükellefler
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8. maddesi gereği brüt 200 m2 geçmeyen tek meskeni bulu-nan emekliler, gaziler, özürlüler, şehitler ve bayanlar emlak vergisinden kanun gereği muaftır. Ama bu kişilerin bölgemizde 5 dönüm fındık bahçesi üzerinde 90 m2 meskeni olanlar veya belediye sınırları içinde 1 meskeni olup köylerde gelir amaçlı fındık bahçesi olanlarda 8.madde gereği tek meskeni oldu-ğundan emlak vergisinden muaf mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 05.10.2012
Maaş promosyonu alınan bankadan başka işlemler yapılabilir mi?
Belediyemiz Maaş Promosyonu için … Bankası ile üç yıllık anlaşma yapmış olup, yapılan anlaşma gereğince bankaya personelin maaş tutarı kadar aktarmaktadır. Ancak … Bankası maaş tutarından fazla paranın hesaba aktarılmasını ayrıca tahsilat servisine … Bankasının post cihazından da taktırmak istemektedir. Ben Muhasebe Yetkilisi olarak hem maaş tutarından fazla miktarda para aktaramayacağımı hem de … Bankasının kendi post cihazını koymasının mevzuata aykırı olduğunu belirttim. Ancak banka yetkilileri diğer belediyelerde de böyle uygulamaların yapıldığını belirttiler. Olabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2012
Özel Kalem Müdürlüğünün harcama yetkisi, harcama yetkisinin birleştirilmesi, devri
5018 sayılı Kanunun 31. maddesine istinaden; belediyede birden fazla birimin harcama yetkilisi gö-revi üst yönetici yardımcısı olan belediye başkan yardımcısında birleştirilmeyeceği hususunda; 1- Belediye başkan yardımcısı aynı zamanda başka bir birimin müdürlüğünü vekâleten yürütüyorsa ve o müdürlüğün harcama yetkilisi ise, başkanın yürüttüğü özel kalemin de harcama yetkilisi olabilir mi? 2- Belediye Başkanı tarafından yürütülen, müdürlük kadrosu bulunmayan özel kalem harcama yet-kililiği, belediye başkan yardımcısına devredilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 03.10.2012