İhale komisyonu üyesinin birinci derece akrabasının teklif vermesi, bilanço ve bilanço yerine geçen belgeler, pazarlık usulünde yalnızca idare tarafından davet edenlere doküman verilmesi

İhale komisyon üyesinin birinci derecede akrabası ihaleye teklif verirse, Kanunun 11. maddesine iş-lem yapılması gerekiyor. Yasaklanması gerekir mi? Kişi ihaleye girerken akrabasının ihale komisyon üyesi olduğunu teklif verdikten sonra öğrenirse ihale iptal edilirse de yine aynı kurallar uygulanır mı? Teklif veren kişi dilekçe ile ben akrabamın komisyon üyesi olduğunu bilmiyorum derse ne olur? Çünkü İhaleye teklif verenler komisyon üyelerini ancak ihale aşamasında teklif verdikten sonra görüyor. Bilan-ço yerine firmalar muhtasar beyanname verirlerse geçerli midir? Beyanname ekinde bilanço veya baş-ka bir belge yok. Pazarlık usulü ihalelerde "İlan yapılmayan ihalelerde, ihale dokümanı sadece idare tarafından da-vet edilenlere satılır" denilmektedir (4734/28). İhale yetkilisinde ihale onayı alırken, davet edileceklerinde oluru alınıyor. Alınan olurdan sonra (1 gün 2 gün sonra) İdaremize müracaat eden firma sahipleri biz de ihaleye katılmak istiyoruz derlerse, ihale yetkilisinden ayrıca olur alarak bu kişilerin de ihaleye katılmalarını sağlamalı mıyız? KİK kararlarında, doküman satmayan idareleri KİK haklı görüyor ve satıl-maz diye sonuç çıkabiliyor. Her gelene olur alıp doküman sattığınızda (ilan yapılmayan ihaleler-de)“ihale dokümanı sadece idare tarafından davet edilenlere satılır" hükmünün anlamı kalır mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.04.2013

İndirimli bina vergisi uygulamasında arsa vergisi alınabilir mi?

Tapusunda 600 metre kare arsa ve 1 adet ev gözükmektedir. İndirimli emlak vergisinden yararlanmak isteyen mükellefin, arsa vergisi alınabilir mi? Arsa vergisinden de muaf tutulması gerekiyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.04.2013

Özel kalem müdürünün diğer kadrolara atanması

Ben 5 yıllık memurum. Şu an özel kalem müdürlüğü yapmaktayım. 4 yıllık fakülte mezunuyum. Özel kalem müdürlüğünü bırakınca şube müdürü veya uzman kadrosuna atanabilir miyim? Programcı veya çözümleyici gibi kadrolara atanabilir miyim? Bir de bu kadrolar için özel kalem müdürlüğünü ne kadar süreyle yapma zorunluluğu var?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.04.2013

Borçlusuna ulaşılamayan alacakların durumu

Belediyemizin kapanan partilerden tahsil edilemeyen kira alacakları bulunmaktadır. Yine zamanın-da abone yapılıp daha sonra terk edilmiş işyerleri ve meskenlerden su alacakları bulunmaktadır. Kira-larda aynı. Tebligat yaptık, yoklar. İcraya verdik, yoklar. Ticaretten ve diğer her türlü işyerlerinden ayrı-lıp gitmişler. Ayrılanların yanında birde hiç ulaşılmayanlar var. Örnek: 300 TL ana borcu olan bir iş yeri-nin şu ana kadar gecikme zammı tutarı ise 4 milyar liradır. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bugün için tahsili mümkün olmayan bu alacaklar yıllar sonra gelecek görevlilere artarak miras kalacaktır. En azından bu alacaklara şerh koyup gecikme zamları durdurulsa veya bir şekilde dondurulsa ama aramaya da devam edilse. Kısaca nasıl bir yol izlenmesi gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 04.04.2013

Birlik sigorta bildirgesi ve damga vergisi

Kaymakamlık Köylere Hizmet Götürme Birliklerine ait iş ve işlemlerle ilgili olarak, çalışanlara ait Si-gorta Bildirgelerini SGK' ya göndermeleri aşamasında, damga vergisinden muaf olup olmadığı husu-sunda bizleri aydınlatmanızı istiyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.04.2013

Borcu yoktur belgesi

4734 sayılı Kanunun 22/d maddesi ile yapılan alımların ödenmesinde Vergi Dairesinden Borcu Yoktur Belgesi istenilmeli midir? Şayet istenilmeli ise fatura tutarının mı yoksa ödeme tutarının mı dikkate alınması gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 03.04.2013

Türk Ceza Kanunun 184. maddesine göre bina yapan veya yaptıran

5327 nolu Türk Ceza Kanunun 184. maddesini teşkil eden imar kirliliğine neden olma suçunun 1. maddesinde “Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmü bulunduğundan bu maddede belirtilen bina yapan ve yaptıran ibaresinden kimlerin anlaşılacağı hususunda tereddütte düşülmüş olup bu konudaki görüşünüzün Kurumumuza bildirilmesi hususunda arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 03.04.2013

Cins tashih harcında muafiyet

Belediyemize ait arsa vasfındaki açık pazaryeri yerine kapalı pazar yeri ve yeni dükkânlar yapılmış-tır. Arsa vasfının binaya dönüştürülmesi için cins tashihi yaptırılacaktır. Belediyemize Mal Müdürlüğü tarafından ilişiksizlik belgesi verilebilmesi için cins tashih harcı istenmektedir. Belediyelerin 492 sayılı Kanunun 59/a maddesi gereğince cins tashih harcından muaf olup olmadığı hakkında bilgi verebilir mi-siniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 02.04.2013

Geçici işçi çalıştırılması

Belediyemizde bir işçi arkadaşımız 2006 yılının 10. ayında geçici işçi olarak işe başladı ve 3 ay çalış-tıktan sonra iş akdi askıya alındı. Kadrodan da belirtilen şartları taşımadığı için haliyle yararlanamadı. Bu arkadaşımız daha sonra personel gideri %40'ın altında olması sebebiyle Belediyemizde 2007, 2008, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında 5 ay 29 gün çalışarak iş akitleri askıya alındı. Personel giderinin yüksek olması sebebiyle 2012 yılında çalışamadı. 2013 yılında belediye geçici işçi çalıştırılmasına ilişkin meclis kararı almış olsa bile personel giderinin yüzde 40'ın üzerinde olması ve 25.02.2011 tarih ve 6111 sayılı Kanunla getirilen ek maddeye göre çalıştırma imkânımız olur mu? Çalıştırma imkânımız yoksa nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.

  • Soru Cevaplandı
  • 02.04.2013

Unvan değişikliği sınavını kazanma durumunda atanma

Kurumumuzda memur olarak görev yapmaktayım. Boş bulunan mühendis kadrosuna geçebilmek için 16.10.2012 tarihinde yapılan unvan değişikliği sınavına girdim ve başarılı oldum. Atamamın yapıl-ması için verdiğim dilekçeye karşılık olarak mühendis ihtiyacının olmadığı konusunda cevap aldım. İz-lemem gereken yol nedir, ne kadar süre içinde yasal yollara başvurmalıyım.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.11.2012

Memurların mali hakları ve sosyal yardımlar

İtfaiye eri ve teknik kadroda olup da bu görevini fiili olarak yerine getirmeyen personele kıyafet yardımı verilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 13.11.2012

Şantiye şefliği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayımladığı Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkındaki Yönetmelikte 01.01.2012 tarihinden itibaren şantiye şeflerinin en çok 5 yapıda toplamda 30000 m2 ye kadar aynı anda görev üstlenebileceği hakkında hüküm bulunmakta-dır. Ancak, belediyelerde görev yapan kontrol mühendisleri için bu konuda bir sınırlama bulunmamaktadır. Yüklendiğimiz sorumluluğu sınırlandıracak, aynı anda ne kadar sayıda veya alanda sorumluluk alacağımızı belirleyen bir yönetmelik var mıdır? Bize verilen görevlendirmelerde bazı şantiyelerde şantiye şefi pozisyonunda bazı şantiyelerde de kontrol mühendisi pozisyonunda görevlendiriliyoruz. Belediye idare personeli mühendislerin görev tanımı ile ilgili yasal yönetmelik veya tebliğ var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.11.2012