Bina ana merdiveninin KASK alanına dâhil edilip edilmeyeceği

Taban alanı tanımı içerisinde yangın merdiveni olarak kullanılan bina merdivenlerinden birinin ta-ban alanına dâhil edilmeyeceği belirtilmiştir. Yangın yönetmeliğine göre, 21.50 metre yüksekliğe kadar olan yapılarda ana merdiven yangın merdiveni kabul edilmektedir. Buna göre 3 katlı olup 6 bağımsız bölüm bulunan bir yapıda da ana merdiven yangın merdiveni olarak kabul edilerek taban alanından düşülebilir mi? Ayrıca, KAKS tanımında, bulunduğu katın emsale dâhil alanının toplam % 20’sini geç-memek koşuluyla; sökülür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil olmak üzere balkon-lar, açık çıkmalar ile kat bahçe ve terasları, kış bahçeleri, iç bahçeler, tesisat alanı, yangın güvenlik kori-doru, bina giriş holleri, kat holleri, asansör önü sahanlıkları, kat ve ara sahanlıkları dâhil açık veya kapalı merdivenler, dâhil edilmez, denmektedir. Buna göre, imar durumu 0,30/0,90 olan bir yerde 0,30’un 100 m2’ye tekamül ettiğini düşünürsek; 100 x %20 = 20 m2’den fazla olmamak üzere yapılacak olan kısımda binanın ana merdiveninde dâhil olup olmadığı hususunda tereddüt oluşmuştur. (20 m2 = sökü-lür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil olmak üzere balkonlar, açık çıkmalar ile kat bahçe ve terasları, kış bahçeleri, iç bahçeler, tesisat alanı, yangın güvenlik koridoru, bina giriş holleri, kat holleri, asansör önü sahanlıkları, kat ve ara sahanlıkları dâhil ve açık veya kapalı merdivenler midir) Özellikle ana merdivenin zaten hiç KAKS alanına dâhil edilmediği % 20’lik kısma diğer maddeleri girdiği hususu oluşmuştur.

  • Soru Cevaplandı
  • 06.11.2013

Kadroya geçen sözleşmeli personelin derece ve kademesi

1999 yılı mezunu İnşaat Mühendisiyim. 20.12.2006-14.10.2013 tarihleri arasında özel idare de söz-leşmeli inşaat mühendisi olarak çalıştım. 02.08.2013 tarih 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanu-nun" 9. maddesinin (b) fıkrası uyarınca mühendis (Teknik Hizmetler Sınıfı) kadrosuna atandım. Özel İdarede çalışmaya başlamadan önce özel sektörde mühendis olarak 1160 gün SSK'ya bağlı çalıştım. Bu çalışmaları “mühendislik yapmıştır” olarak belgelemem gerekip gerekmediği. Ayrıca 2000-2001 yıllarında yedek subay olarak (4 ay yedek subay okulu 12 ay muvazzaf) hizmet birleştirme işlemlerimin na-sıl yapılması gerektiği ve kazanılmış hak aylık derece ve kadememim ne olması gerektiği konusunda yardımlarınızı beklerim.

  • Soru Cevaplandı
  • 05.11.2013

Emlak vergisi muafiyeti

Emekliler muafiyeti uygulamasında, kendi evi kirada olup, oturduğu evde kirada olduğundan dolayı emeklilik muafiyetinden faydalanabiliyor. Bu şekildeki başvurularda ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira kontratları yeterli oluyor mu? Farklı herhangi bir belgeye ihtiyaç var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.11.2013

(659 ve 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname)

Hukuk servisinde görevli 657 sayılı Kanuna göre Devlet memurlarına ödenen avukat vekalet payın kısmını bu 659 KHK de 14. maddede var. Bu maddeyi 666 KHK ek 12. madde ile kaldırıldı fakat 10.10.2013 tarihinde Anayasa Mahkemesi bu maddeyi iptal etti. Özellikle Anayasa Mahkemesi kararının VII sonuç bölümü d maddesinde ve f maddesinde özellikle d maddesinde yürürlüğü iptal ediyor. Şimdi buna göre bu vekâlet payının 01.01.2012 tarihinden itibaren 2 yıllık ödenmesi gerekiyor mu memurlara yoksa bu konu hakkında maliyeden yeni bir ödeme tebliği olması gerekli mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.11.2013

Meclis üyesi başkan yardımcısı

Büyükşehir ilçe Belediyesi olan belediyenin, meclis üyesi olup da lise mezunu olan kişinin Belediye Başkan Yardımcısı olması söz konusu mudur? Yoksa bu şekilde ataması yapılacak kişi de 657 sayılı ka-nunda sayılan öğrenim şartlarına tabi midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 05.11.2013

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

İlçemizde, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının verilmesi aşamasında karşılaştığımız sorunlardan bazılarına cevap verirseniz seviniriz. 1- İnternet salonu ruhsatı olan bir işletme aynı zamanda müşterileri için, meşrubat, bisküvi cips gibi büfe faaliyetine giren ürünleri salon içerisinde satabilir mi? 2- İnternet salonu ruhsatı olan bir işletme aynı zamanda dışarıya servis yapmak suretiyle mutfağının uygun olması durumunda çay ocağı kurabilir mi? Kurarsa ayrı bir ruhsat gerektirir mi? 3- Güzellik salonu faaliyetine yönelik olarak müstakil villa tarzındaki yapı için, yönetmelikte belirtilen şartlara uyulması kaydıyla işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi? Faaliyet konusu güzellik salonu olan ve içerisinde sertifikalı güzellik uzmanı çalışan bu işyerinde lazer, IPL, iğneli epilasyon ve depi-lasyon faaliyeti yapılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 01.11.2013

Akaryakıt ve LPG satış istasyonlarının Hafta Tatili Ruhsatından muafiyeti

Akaryakıt ve LPG satış işletmelerinin Hafta Tatili Ruhsatından muaf işletmeler olup olmadığı, hafta tatili ruhsatı verilebiliyorsa harç alınıp alınamayacağı ile ilgili bilgi verilmesini istiyorum.

  • Soru Cevaplandı
  • 31.10.2013

Akaryakıt istasyonundan yolcu taşımacılığı yapılması için otobüs firmasına işyeri açma ve çalış-ma ruhsatı verilmesi

İlçemizde şehirlerarası otobüs terminali bulunmaktadır. Fakat terminalde boş yer bulunmamakta-dır. İlçemizde başka bir firma yolcu taşımacılığı yapmak istiyor. Belediye olarak terminalde yer bulun-madığını ilgili firmaya bildirdik. Fakat ilgili firma Karayolu Taşıma Kanununun 62. maddesine istinaden ilçemizde bulunan başka bir firmaya ait akaryakıt istasyonundan yolcu taşımacılığı yapmak istiyor. Bu-rada yolcuların asgari ihtiyaçlarını karşılayacak fiziki şartlarına uygun olan alan bulunduğunu belirtmek-tedir. Belediye olarak ilgili firmaya işyeri açma ve çalışma ruhsatı verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 30.10.2013

Yapı ruhsatı alınan yapıya süresinde başlanılmaması, ruhsat alanının tarım arazi içinde kalması durumunda inşaat ruhsatının geçerliliği

Bir grup arkadaş mevzii imar yapılmış bir parsele Belediyeden inşaat ruhsatı aldı. Ancak inşaata başlanamadı. İki yıl içinde parselin bulunduğu köy Belediyelik oldu ve inşaat ruhsatı yenilendi. Çeşitli sebeplerden dolayı ikinci kez iki yıl içinde inşaata başlanamadı. Ruhsat yenilemek için tekrar belediyeye başvurulduğu zaman ''Sizin parseliniz 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı '' nın dışında tarım arazisinde kaldı dediler. Sormak istediğim şudur: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Geçici 1 ve 12. maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri doğrultusunda; bu maddede belirtilen yapılarda da yangın, deprem, ısı ve su yalıtımı, çevre ve enerji verimliliğine ilişkin olarak ilgili mevzuatın gerektirdiği tedbirlerin alınması zorunludur ibaresine göre elde bulunan inşaat ruhsatı geçerli midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 28.10.2013

Balık adam

1992 yılından beri itfaiyede çalışmaktayım. Aynı yıldan itibaren itfaiyede gönüllü olarak dalgıç (balıkadam) görevi de yaptım. Bu zaman zarfında yüzlerce boğulma olaylarına müdahale ettim daha önce iki ayrı belediyede çalıştım. 2013 yılı mayıs ayından itibaren de Sakarya Büyükşehir Belediyesine tayin oldum burada zaman zaman aynı görevi yürütmekteyim ve 6 kişilik de bir ekip oluşturduk. Eğitimlerini de veriyorum Yönetmelik de itfaiyenin görevleri arasında sualtı ve su üstü arama kurtarma görevi olmasına rağmen bize bu kadro verilmiyor. Yıllarca bu görevi yapmış olmam hasebi ile itfaiye de dalgıç (balıkadam) kadrosunu nasıl alabiliriz? Saygılarımla

  • Soru Cevaplandı
  • 27.10.2013

İtfaiye çavuşluğuna atanma

Belediyede itfaiye eri olarak çalışıyorum. İtfaiye çavuşu olmak için görevde yükselme sınavı açıla-cak. Ancak ilgili müdürlük bana askerliğimi yapmadığım için bu sınava giremezsin diyor. Gerçekten de böyle bir durum var mı? Bana ne önerir siniz? Askerliğimi henüz yapmamış olmamın sebebi yüksek li-sans yapıyor olmamdır.

  • Soru Cevaplandı
  • 27.10.2013

Yabancıların çalışma izni

Yabancı şahıs tarafından önceden başka bir ilçede açılan kafeteryanın bir şubesi belediyemiz sınır-ları içerisinde açılmak istenmektedir. Ruhsat başvurusunda bulunan şahıs Türkiye’de ikamet etmemek-tedir. İlçemizde şube açılmasına yönelik Ortaklar Kurulu Kararı mevcut olup, bu kararda yalnız yabancı şahsın imzası bulunmaktadır. İlgili yabancı şahıs firmanın müdürü gözükmektedir. Ayrıca, Ortaklar Kurulu Kararında açılacak şube için Türk Vatandaşı bir müdür tayin edilmiştir. Vekalet olarak sadece şirketin genel vekaleti mevcuttur. Malum olunduğu üzere, yabancılara ruhsat verirken İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 5. maddesinde belirtilen yabancılarla ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanır yazması belediyeler olarak bu şahsa ait çalışma izin belgesi aramamızı zorunlu kılar mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 26.10.2013