Soru & Cevap
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
İşyeri açma ve çalışma ruhsat harcı
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenirken küşat harcı diye bir harç alma kalemi var mıdır? İşyeri açma ve çalışma harcıyla küşat harcı aynı ifade midir? Örneğin, 100 m2 bir işyeri için işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmek istense Belediye Gelirleri Kanunu ve diğer yasal dayanaklar doğrultusunda bu işyeri için istenebilecek harçlar hangi kalemlerden ve miktarlardan oluşması gerekir. İşyeri ruhsatı düzenlenirken diğer teşebbüsler hasılatı adında bir kalemden harç uygulanabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 20.08.2014
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
12.10.2004 yılından evvel yapılmış 1994 senesinde dubleks ev olarak yapı ruhsatı müracaatında bulunmuş ve binasını tamamlamış fakat iskan başvurusunda bulunmamış, elektriği suyu ve kanalizasyonu bağlı yapının alt katında bahçesini kullanarak içkili kafeterya ruhsatı talebinde bulunmuştur. Söz konusu dubleks evin bulunduğu bölge içkili yer bölgesinde olup yönetmelik gereği kriter eksiği bulunmamaktadır. Bu işletmeye içkili kafeterya ruhsatı verilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 20.08.2014
İş akdinin askıya alınması
5 Ay 29 Gün çalıştıktan sonra, iş akdimiz askıya alınmıştır. Belediyenin başvurumuz üzerine tekrar başlatma zorunluluğu var mıdır?
- Soru Cevaplandı
- 20.08.2014
Emekli olup da bildirimde bulunmayanların emlak vergisi
Geçtiğimiz yıllarda emekli olup da bildirimde bulunmayan mükellefler için tahakkuk eden emlak vergisi ödemesi yaptırılmalı mıdır? Yoksa terkin mi yapılmalıdır?
- Soru Cevaplandı
- 19.08.2014
6360 sayılı Kanuna göre devir işlemi
6360 sayılı Kanunun geçici 2. maddesinin 2. fıkrasına göre yüzde yüz hissesi belediyeye ait şirketin şirket işçileri hakkında (işçi alımı yönetmeliğine uygun olarak alınmayan) devir işlemine göre işlem yapılıp yapılamayacağı?
- Soru Cevaplandı
- 19.08.2014
Belediyelerde eş başkan görevlendirilip görevlendirilemeyeceği ve ücret ödenmesi
Belediye Meclisimiz oy çokluğu ile Eş Başkanların Çalışma Yönetmeliğini kabul etmiş ve eş başkana 5393 sayılı belediye yasasının 7. fıkrasına hükümlerine göre 15.08.2014 tarihinden itibaren maaşının hesap edilmesi ve sigorta primlerinin de gösterilmesi istenmiştir. Bu noktada; eş başkana ödeme yapılıp yapılmayacağı; ısrarla ödeme yapılması istendiğinde ne yapılması gerektiği konusunda geniş bilgilendirme yaparsanız sevinirim.
- Soru Cevaplandı
- 18.08.2014
Hesap işleri müdürlüğünde kazanılmış hak
Gönen Belediyesinde 30 yıldır memur olarak çalışmaktayım. 1990-1995 yılları arasında Hesap İşleri Müdürü olarak görev yaptım. 10 yıldır Mali Hizmetler Müdürü Vekili olarak çalışmaktayım. 2013 yılında ön lisans diplomam var. 2007 yılında Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Muhasebe yetkilisi sınavını başarılı bir şekilde kazandım ve Muhasebe yetkilisi sertifikam var. Şef olarak atanabilir miyim? Şeflik sınavına girmem gerekir mi? Şu anda müktesebim olan 1. derecenin 4. kademesinden maaş almaktayım. Müdürlük özlük haklarından yararlanabilir miyim?
- Soru Cevaplandı
- 18.08.2014
Tevhit işlemi
Odunpazarı Belediyesi bölgesinde arsam var, inşaat yapmak istediğimde inşaat yapamıyorum. 9873 ada 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 no lu parseller kenarda kalan 3 ve 8 no lu parsellerin yan tarafında bulunan 165 ada 1 no lu parsel ile aramızda A fazlası diye bir boşluk var, buranın tevhidinden sonra diyorlar, bu A ile işaretli yol fazlası deniyor. Buranın tevhit işlemini hangi kuruma müracaat etmeliyim?
- Soru Cevaplandı
- 16.08.2014
Kamu zararında sorumluluk
Belediye Başkanlığı emrinde memur kadrosunda çalışmakta iken 4. dereceli müdür kadrosuna ted-viren vekâleten görevlendirilen memurun 2014 yılı itibariyle 4 yıllık yüksekokulu bitirdiği gerekçesi ile vekâlet ücreti talebi yasa ve yönetmeliklerle vekâlet ücretinin verilme şekli belirlenmesine rağmen Mali Hizmetler Müdür Vekilince iki ay vekâlet ücreti ödendiği tespit edilmiştir. Bu durumda vekâlet ücreti ödeyen mali hizmetler müdür vekiline ne gibi yasal işlemler yapılması gerekmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2014
Belediyede taşınmaz mal tahsis ve iadesine yetkili organ
Milli Emlak Müdürlüğünce, park olarak kullanılması için, Kiraz Belediyesi ne tahsis edilen arsaya belediye park yapmıştır. Yan tarafındaki özel bir şahsa da bu parkı, kahvehane işletmecisi olarak kullan-maya izin vermiştir. Milli Emlak Müdürlüğü arsanın amacı dışında kullanıldığı gerekçesiyle belediyeden arsayı geriye istemiştir. Belediye encümeni kararıyla bu arsa Milli Emlak Müdürlüğüne iade edilmiştir. Belediye meclis kararı olmadan bu arsa geriye iade edilebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2014
6495 sayılı Kanun
Ben Jeoloji Mühendisi mezunu olup, 2002 yılında Payas Belediyesinde geçici işçi statüsünde çalış-maya başladım. 2006 yılında çıkan norm kadro sonrasında mühendis olmam nedeniyle kadrolu işçi olarak geçemeyip, 5620 sayılı Kanuna tabi vizeli olarak geçici işçi statüsünde çalışmaya devam ettim. 2010 yılından itibaren de sözleşmeli personel olarak çalışmaya başlayıp, 2013 yılında kadrolu mühendis olarak atandım. 2002-2010 yılları arasında geçen sürenin kazanılmış hak aylığıma sayılıp sayılmayacağı ve görevde yükselme sınavına girmek için aynı sürelerin değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda bilgi verilmesini istiyorum.
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2014
Bina girişinin yan bahçeden veya arka bahçeden yapılması
Bir parselde bina yapılırken çekme mesafelerine uymak şartıyla ön bahçeden bina girişi yapılması zorunlu mudur? Yan bahçeden veya arka bahçeden giriş yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 14.08.2014