İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik değişikliklerinden sonra fırınların devri

Bölgemizdeki faaliyet görsen ekmek fırını işyerlerinin 1 tanesi hariç tamamı İşyeri Açma ve Ça-lışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte 29.06.2010 tarihinde yapılan değişiklikten önce İlçe Sağlık Gu-rup Başkanlıklarının ruhsat vermeye yetkili olduğu dönemler içerisinde ruhsatlandırılmış işyerleridir. Bir başka değişle bölgemizdeki ekmek fırınları 29.06.2010 tarihinden sonra ruhsatlandırılacak ekmek fırınları işyerlerinin ayrık nizamda olma şartını taşımamaktadır Bölgemizdeki bitişik nizamda ve üst katları mesken olan bina altlarında faaliyet gösteren daha evvelce zamanın mevzuat hükümlerine göre ruhsatlandırılan ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmesi için gerekli koşulları taşımayan ekmek fırını işyerlerinin kanuni mirasçılar dışındaki bir başka kişilere devri mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-09-03

Kolluk kuvvetinin görüşü

Bilindiği üzere umuma açık istirahat ve eğlence yerlerine ruhsat verilmeden önce yönetmelik gereği genel güvenlik ve asayiş yönünden kolluk görüşü alınmaktadır. Anılan hükme istinaden internet salonu için Emniyet Müdürlüğünden kolluk görüşü istenmiştir. Gelen görüş yazısında, “... işyerinin cadde üzerinde, bilgisayar malzemesi satış yeri olduğu, işyeri içerisinden yangın merdiveni ile asma kata giril-diği, asma katın internet kafe olarak dizayn edildiği işyerinin genel güvenlik ve asayiş bakımından dene-tim ve kontrol edilmesi için uygun olmadığı tarafımızdan tespit edilmiş olup,...” denilerek olumsuz görüş bildirilmiştir. Olumsuz görüşe sebep gösterilen eksikliklerin genel güvenlik ve asayiş konusuyla bağlantısı tarafımızca kurulamamıştır. Emniyet görevlilerinin işyerlerinin iç yapısını gerekçe göstererek olumsuz görüş bildirmesi genel güvenlik ve asayiş yönünden yaptığı inceleme kapsamında mıdır? Şayet kapsam dâhilinde ise yasal dayanağı veya dayanakları nelerdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-08-23

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik değişikliklerinden sonra fırınların devri

Bilindiği üzere fırınların İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5. maddenin (c) ve (m) fırkalarında istenen şartlar, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 44. maddesinde fırınların ya-pılabileceği alanlar ayrıca belirtilmiştir. Fırınların hangi kritere göre ruhsatlandırılacağı tereddütleri doğmuştur. Aynı kurumda farklı uygulamalar kurum içi sıkıntılar doğurmaktadır. Bunun şu anda sıkıntısını yaşıyoruz. Sanayi bölgesinde bulunan işyeri imar müdürlüğünden aldığı tadilat projesiyle fırın şekline dönmüş yapı kullanım iznini de ekmek fırını olarak alan bir yere İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yönetmeliğine göre de ayrık nizam şartı nedeniyle ruhsat veremiyoruz. Bilgi verebilir misiniz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-31

İşyeri Açma

Akaryakıt istasyonlarına işyeri açma ruhsatını kim verir? Kanunda istisna getirilmiş ama uyan yok bazı belediyeler işyeri ruhsatı vermeye devam edildiğine dair duyumlar alıyoruz. Yoksa bilmediğimiz bir nokta mı var iyi çalışmalar.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-26

Ekmek satış yetkisi

Belediyemiz sınırları içinde faaliyet gösteren market, bakkal, unlu mamuller imalat ve satışı, şarkü-teri, mandıra ürünleri satışı, vb. esnaflardan birçoğu ekmek satmaktadır. Hangi meslek dalları ekmek satabilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-24

Dans ve bale ruhsatı

MEB’e bağlı dans ve bale kursu yetkilisiyim. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ruhsatlan-dırma bölümünde işyeri açma ruhsatının valilik ve bakanlıkça verileceği beyan edilmiş, bu ruhsata ek olarak bağlı bulunduğum belediyeden tekrar bir ruhsatlandırma gerekiyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-23

Fırına işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Kurumumuza ekmek ve ekmek çeşitleri imalatı ile ilgili bir başvuru var. Ekmek fırınları özel yapı şeklini gerektirdiği için işyerinin 2011 yılında fırın olarak alınmış yapı kullanım izin belgesi mevcut ve bu ruhsat apartman altındaki bir işyerine verilmiş durumda (müstakil bina değil). Bu durumda ilgili işyerine fırın olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-22

Düğün salonunun işletilmesi

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ‘Düğün Salonu’ olarak verilen bir işyeri, kendi bünyesinde yemek yapabilir mi veya herhangi alalade bir yerde( merdiven altı diye tabir edilen ) yemek yaptırıp Düğün Salonunda servis yaparak yemekli toplantılar yapabilir mi bu gibi toplantıları yapabilmesi için ne yap-ması gerekir belediye olarak bizim denetim için nelere dikkat etmemiz gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-17

Ortaklık durumunda vergi levhası ile işyeri ruhsatı

Belediyeye ait mülkte (dükkanda) kiracıyız. İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı abimin üzerine, vergi-de de benim üzerime illaki ruhsatı kendi üzerime alma zorunluluğum var mıdır? İşyeri adresi aynıdır. Ruhsat veriliş tarihi 2004 yılına aittir. Benimde vergiye giriş tarihim 2009'dur.

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-09

Belediye zabıtasınca umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin kapatılması

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 32. maddesinde, izin alınmadan açılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, yetkili idarelerin ilgili birimleri tarafından sebebi bir tutanakla belirlenmek ve mühürlenmek suretiyle re'sen kapatılacağı belirtilmiştir. Bu maddeye dayanılarak; 1-Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri herhangi bir encümen kararına gerek kalmaksızın bele-diye zabıtasınca re'sen kapatılabilir mi? 2-İşyeri belediye zabıtasınca re'sen kapatılırsa işyerinde bozulabilecek akar kokar malzemelerin bo-şaltılması ve işyerinin kapamaya uygun hale getirilmesi için işyerine belirli bir süre verilmesi gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-02

Pazaryerlerinde tahsisin devri

Pazaryerleri Hakkındaki Yönetmeliğe göre pazaryerlerinde devir işlemi nasıl yapılacaktır. Kanuni mirasçılar haricindekilere devir yapılabilecek midir? Kriterleri nelerdir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-07-01

Daha önce itfaiye raporu bulunan işyerlerinin devredilmesi sırasında tekrar itfaiye raporu istenip istenmeyeceği

Daha önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı alma safhasında itfaiye raporu almış olan, dosyasında mevcut, akaryakıt ve otogaz istasyonları, şekerleme, lokum üretim yerleri, ekmek, simit ve unlu ma-muller üretim yerlerine ait işyerlerinin devredilmesi sırasında aradan 2-3 sene geçmiş bulunan işyerleri için tekrar itfaiye raporu istenecek mi? Yoksa eski dosyasında bulunan itfaiye raporu geçerli midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2013-06-28