Doğrudan temin, gerçekleştirme görevlisi

4734 sayılı Kanunun (22/d) maddesine göre yapılan doğrudan temin işlemlerinde; a) Lüzum müzekkeresini imzalayan görevli ile piyasa fiyat araştırması yapan, alınacak malı ya da işi teslim alan ve yapılacak işi gerçekleştiren kişi aynı kişi olabilir mi? b) Aynı işlemde piyasa fiyat araştırma görevlisi ile işin yapımını kontrol eden gerçekleştirme görevlisi aynı kişi olabilir mi? c) İşin yapımını kontrol eden gerçekleştirme görevlisi ile işin teslim alınmasını sağlayan kişi aynı kişi olabilir mi? d) Lüzum müzekkeresi, piyasa fiyat araştırması, harcama talimatını teklif eden yetkili, ödeme emri belgesini düzenleyen yetkili olarak aynı kişi müdürlükte yeterli personel yok ise imza atabilir mi, belediye de yeterli personel var ise imza atabilir mi? e) 4734 sayılı Kanundaki gerçekleştirme görevlisi tarifi ile 5018 sayılı Kanunun 33 üncü maddenin 2 nci fıkrasındaki gerçekleştirme görevlisi tanımı birbiriyle çelişmekte midir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-04-21

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uygulaması

Belde belediyelerinde Kamu İhale Kanununun 22/d maddesine göre mal alımlarında; Beldede faaliyet gösteren esnaflardan teklif mektubu almadan belde dışından yani ilçedeki esnaflardan teklif mektubu alınarak mal alınmasında mevzuat açısından bir sakınca var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 2010-01-11

Teşvik belgesi nedeniyle ihale konusu işlerin bölünüp bölünemeyeceği

Belediyemiz boru ve ek parçaları, araç ve iş makineleri alımında teşvik belgesine sahiptir. Yapım işleri ihalesinde teşvik belgesi nedeni ile ihalenin mal ve yapım işi olarak bölünüp bölünemeyeceğinin bildirilmesini saygılarımla arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-12-19

Kiralamada kesin teminatın gelir kaydedilmesi

Belediyemiz tarafından 3 yıllığına kiraya verilen ve fırın olarak çalıştırılan işyeri kiracı tarafından 3 yıllık sözleşme süresi dolmadan boşaltılmıştır. Kiracı fırını işletmeyi başaramamış ancak belediyemize verdiği dilekçede bir gerekçe de göstermemiştir. Kiracının belediyemize nakit olarak verdiği 900 TL kesin teminatı vardır. Bu teminatının borcundan mahsup edilmesini talep etmektedir. Bu durumda kesin teminatın gelir kaydedilmesi mi gerekir yoksa, kira borcundan mahsup edilmesi veya iadesi mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-12-17

Meclis üyesi başkan yardımcısı

Belediye meclis üyelerinden başkan yardımcısı olarak görevlendirilen başkan yardımcımız ihale komisyonunda, iş bitimi kabul komisyonunda ve doğrudan temin usulünde belediye başkanımızın oluru ile görevlendirilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-15

Şoför ve biletçi istihdamı

Belediyemiz ulaşım hizmetlerine;hizmet alımı şeklinde 12 ay süre ile bir adet şoför ve bir adet de biletçi almak istiyoruz. 4734 sayılı Kanuna göre açık ihale veya pazarlık usulü ile hizmet alımını gerçekleştirebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-10-09

Doğrudan temin

Nüfusu 10.000 den küçük belde belediyelerinde hangi çeşit mallar 4734 sayılı Kamu İhale Kanu-nunun doğrudan temin usulü ile (22/d ile) alınır. Kum, çakıl, çimento, parke taşı, bilgisayar vb alımlar doğrudan temin usulü (22/d) ile alınabilir mi? 4734 sayılı Kanunun 22/d maddesine göre yapılan alım-larda ihale komisyonu kurulması gerekir mi? Gerekirse bu komisyonda zabıta memuru görev alabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-09-26

İçme suyu kuyusu kiralama

Belediyemiz mücavir alan sınırları içerisinde vatandaş tarafından sulama amaçlı sondaj kuyusu açılmış olup, vatandaş kuyuyu ilçemizin içmesuyu ihtiyacını karşılamak amacıyla kuyuyu belediyemize kiraya vermek istiyor.Böyle bir kiralama belediyemiz açısında söz konusu olabilirmi? Kiralama söz konusu olduğundan nasıl bir yöntem izleyebiliriz.Cevabınız için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-08-10

Toplu taşıma

5393 sayılı Kanunun 15. maddesinin (p) bendi uyarınca kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini zaman ve güzergahlarını belirlemek durak yerleri ile karayolu yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek işlettirmek veya kiraya vermek kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek belediyenin yetkileri ve imtiyazları arasında sayılmıştır. İlimizde mevcut bulunan şehir içi toplu taşıma yapmakta olan kooperatiflere 23 adet hat ilavesinin 10 yıllığına kiraya verilmesi 1580 sayılı Kanunun 15. maddesinin 9. ve 10. fıkraları ile 19/5. maddesi gereğince Belediyemiz Meclisince 24.01.2002 tarihinde karara bağlanmış, İl Trafik Komisyonunca talep uygun görülmüş ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünce 09.03.2002 tarihinde kiralamaya ilişkin talebimizi onaylanmıştır. 23 adet ilave hat 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun ilgili maddesi uyarınca ihaleye çıkarılmış ancak ihaleye iştirakçi katılmadığından ihale iptal edilmiştir. 23 adet ilave hattı imtiyazın devri yolu ile verebilir miyiz, veya 5393 sayılı Yasaya göre işlemleri yeniden başlatmamız mı gerekir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-05-23

Geçici teminat

Bilindiği üzere 2886 Devlet İhale Kanununa tabi idarelerin satım işine ait ihale işlerinde ilgili Kanu-nun 25. maddesinde “İsteklilerden ihale konusu olan işin tahmin edilen bedelinin %3 oranında geçici teminat alınır.” hükmü yer almaktadır. Ancak, 19/07/2003 tarih ve 4916 sayılı çeşitli kanunlarda yapılan değişikli-ğinde madde 7/a –“Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerin kiralanması, satışı, sınırlı ayni hak tesisi veya ön izin verilmesi ihalelerinde tahmini bedelin % 3’ünden az olmamak üzere %30’una kadar geçici teminat alınabilir.” hükmü yer almaktadır. Buna göre, il özel idaresine ait taşınır ve taşınmaz malların 2886 sayılı Kanuna göre yapılan satışı ile kum ve taş ocaklarına ait ihaleler-de, ihalelerde rekabeti engellemek isteyenleri önlemek ve ihalelerin iptal edilmemesi için 4916 sayılı Kanuna göre % 30’una geçici teminat istenip istenmeyeceği, yahut yine 2886 sayılı Kanuna göre mi %3 oranından fazla geçici teminat alınamaz diye bir hüküm çıkıp çıkmayacağı hususunda açıklayacağı bilgi verirseniz memnun oluruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-05-18

Yemek ihalesinde yaklaşık maliyet

Belediyemizde 2 yıldır 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 212. maddesi uyarınca ve Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği gereği 1/2 kurum payı ve 1/2 çalışan payı olmak üzere bütün ola-rak ihale edilerek yiyecek yardımı yapılmaktadır. Bu durumda her ay maaşımızdan da belirli oranda kesinti yapılmaktadır. Yiyecek yardımının ihale aşamasında bütün olarak yaklaşık maliyet hesaplandıktan sonra ihale aşamasında 1/2 kurum payı olarak ihale edilmesini ve dolayısıyla da maaşımızdan kesinti yapılmaması sağlayabilir miyiz? Yani şartnamede teklifleri 1/2 kurum payı olarak alıp ve bu doğrultuda sözleşme tanzim edip maaşımızdan kesinti yapılmasının önüne geçebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-05-18

İhale komisyonu üyeliği ve sorumluluk

Belediyemizde 7 adet memuruz. Haliyle ihale komisyonunda görevlendirecek memurumuzun yetmemesinden ve satın almalarda fiyat araştırması yapılması aşamasında veya ödeme emrinin düzenleyen kısmına imza attırıp evrak düzenlettirerek geçici yada kadrolu işçilerimizi de görevlendiriyoruz. Yaptığımız işlem doğrumudur, yaptığı işten ve attığı imzadan dolayı işçilerin sorumluluğu nedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-05-08