Deruhte belgesi, borç ödemesi

Mülkiyeti belediyemize ait 196.200 m2 lik tarla var, tarlayı 2007 yılında patates ekimi için 3 yıllığına ihale ile kiraya verdik. İhale dosyası evraklarını tam hazırladık, kira sözleşmesine sözleşme ekleri olarak şartnameyi de ekleyerek noter tasdiki yaptırdık. Kira sözleşmesinde şöyle bir madde mevcut. Kiracıya geçici abone yaptırmak üzere kiracı ile belediye başkanı TEDAŞ'a gittiler. TEDAŞ kayıtlarında bir önceki kiralayan kişinin enerji borcundan bir kısmı kaldığından geçici abone yaptıramazlar ve kiracı belediye başkanlığına dilekçe yazarak TEDAŞ'daki borçtan dolayı elektrik abonesi olamadığını belirtmektedir. Dilekçesinin kaydı yapılarak belediye başkanı tarafından da imzalandıktan sonra ihale dosyasına konmuştur. Kiracının babasının da civar kasabanın belediye başkanı olması nedeniyle siyasi nüfusunu kullanarak TEDAŞ' tan enerjiyi açtırıp patates ekerek hasat sonu da bir yıllık kira karşılığı olan 38.000.TL yi yatırdılar. İkinci yıl ekim yapılmadan önce Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarım İl Müdürlüğünce tarlada hastalık çıkması sebebiyle patates ekimine müsaade edilmedi. Kiracı hastalık nedeniyle kira ihalesinin feshini istedi. Belediye encümenince ihale fesh edilerek başka bir ürün ekilmek üzere tarla tekrar ihale edildi. 2009 seçimlerinde başkanımız değişti. TEDAŞ’a baktığımızda, patates ekimi yapan kiracının enerji borcu bulunduğu ve bu borç belediyemiz üzerinde olduğundan yeni kiracının enerjiyi açtıramaması ve geçici abone yaptıramaması söz konusu olacak. Yönetim patates ekimi yapan kişiye TEDAŞ'a olan borcunuzu ödeyin dediğinde borç bizim ödeyeceğiz diyorlar. Belediye başkanımız sorumlular hakkında soruşturma açarım diyor. 1-Benim görevim başkâtip, ben belediye başkanından TEDAŞ'a geçici abone olamamaktan dolayı deruhte belgesi isteyebilir miydim? 2- TEDAŞ'daki borçla ilgili konuda başkâtip mi sorumlu, yoksa belediye başkanı, muhasip veya encümen mi sorumlu? 3- Şahsı TEDAŞ'a borcu ödemediğinden dolayı mahkemeye verme hakkımız var mı? 4- Şahsın TEDAŞ'a olan borcunun ödettirilmesi için nasıl bir yol izleyebiliriz. 5- Konuyu daha önce bir hocama sorduğumda bu konuda deruhte belgesi isteyemezsin kiralayan şahıs abone olamadığından borç belediyenin borcudur, borç sizi değil belediyeyi ilgilendirir dedi doğru mudur?

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-07-28

Gazete çıkmayan yerlerde ihale ilanı

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19. maddesine göre belediyemiz araçlarında kullanılmak üzere akaryakıt ihalesi yapmamız gerekiyor. Bulunduğumuz yer 4000 nüfuslu bir kasaba ve gazete çıkmamaktadır. Kanunda ihalenin çıkacağı yerde gazete çıkmaması halinde ilan aynı süreler içerisinde ilgili idare ve hükümet binalarının ilan tahtalarına asılacak yazılar ve belediye yayın araçlarıyla ilan yapılır denilmektedir. İhale yerinden kasıt Huğlu Kasabası mıdır, yoksa ilçemiz Beyşehir midir? Biz akaryakıt istasyonu sahiplerine faks ederek ve ilan tahtasına askı suretiyle ilanlarımızı ve ihalelerimizi yaptık. Bu konudaki görüşlerinizi yayınlarsanız memnun oluruz.

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-04-20

Yap İşlet Devret Uygulaması

1- 3996 sayılı “Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap- İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun” hükümleri doğrultusunda belediyemize ait arsa üzerinde 5 yıldızlı otel ya da turizme yönelik tesis kurdurabilir miyiz? 2-Adı gecen Kanunun 3. maddesi (b) ve (c) fıkraları yap işlet devret modelinin sermaye şirketi ya da yabancı şirketler tarafından uygulanabileceğini yazmakta olup, bu tür yatırımların özel şahıslara yaptırılıp yaptırılamayacağı? 3-Yapılacak olan her türlü yatırım için Yüksek Planlama Kurulu’ndan izin almanın zorunlu olup olmadığı? 4-Yine aynı Kanunun 7. maddesinde “proje maliyetine göre sözleşme süresi 49 yıldan fazla olamaz.” denmektedir. Sözleşme süresinin hesaplanmasında göz önünde bulundurulması gereken şartlar nelerdir? Ayrıca, 5393 sayılı Belediye Yasasının 18’inci maddesinin e bendi belediye meclislerine süresi 30 yılı geçmemek kaydı ile belediyeye ait taşınmaz mallar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar verme yetkisi tanıdığından belediye meclisi 30 yıldan fazla süreli yap-işlet-devret uygulaması hakkında karar alabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-05-12

İhalede uygun bedel

Belediye Encümeni 2007 yılında 2886 sayılı Kanun’a göre bir m2 = 40 YTL’den sattığı parselin yanındaki diğer parselin bir m2 sini 20 YTL’den satabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-05-09

İhale sürecinin uzaması

KİK’e itiraz edilen bir ihale ilgili olarak işlerin aksamaması yönünden 30 veya 45 günlük ihale açılabilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-15

İhaleye eksik belgeyle katılım

Belediye Başkanlığımızca Kanalizasyon inşaatı için 08.04.2008 tarihinde muayene ve parsel bacası mal alım ihalesinde Komisyonumuza 5 katılımcı firma zarf vermiştir. Ancak ilanımızın 4.3.1 maddesinde iş deneyimi belgesi istemiş idik ve en uygun fiyatı veren firmanın iş deneyim belgesi bulunmadığı anlaşılmıştır. İlanımızın 4.4 maddesinde ise bu ihalede benzer iş olarak her türlü inşaat malzeme satıcılığı, madde 5 de ise ekonomik açıdan en avantajlı teklif en düşük fiyat esasına göre belirlenecektir denmektedir. Bu durumda iş deneyim belgesi olmayan firmaya fiyatın uygun olmasından dolayı mal alım ihalesini verebilir miyiz?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-11

BELDES ihale usulü

İlçe Kaymakamımız ilçe belediyesinin BELDES dahilindeki harcamalarını kontrol edilmesi görevi ver-miştir. 01.03.2007 tarih ve 2007/6 sayılı Yüksek Planlama Kurulu kararında harcamaların belediyenin tabi olduğu mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılır denilmektedir. 1- Belediyeler BELDES projesi dahilindeki mal ve hizmet alımları ihale işlemlerini 4734 sayılı Kanuna göre mi? Yapacak? Yoksa 2886 sayılı Kanunda belirtilen emanet usulü (pür emanet) mal ve hizmet alımlarını emanet komisyonu tarafından mı alınacak? 2- Bu projede çalıştırılan belediye işçilerinin ücretleri bu ödenekten ödenir mi? 3- Bu proje de kullanılan araçların akar yakıt giderleri emanet usulü ile alınıp, ödenir mi? 4- İçme suyu boruları emanet komisyonu tarafından alınıp ödenir mi? Yukarıda izah ettiğimiz konularda tereddüde düşülmektedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 2007-09-16

İhale komisyonu

Bartın İl Özel İdaresi teşkilatı, 5302 sayılı Kanun ve norm kadro çerçevesinde 10 adet müdürlükten oluşmuştur. Her bir müdürlük, belirlenen görev alanı ile ilgili mal, hizmet, yapım gibi tüm iş ve işlemlerini kendilerine bütçeyle verilen ödenekler çerçevesinde karşılamaktadır. Yani, bütçeyle ödenek tahsis edilen veya ödeme emriyle ödenek verilen her bir müdür harcama yetkilisi ve ihale yetkilisidir. Buna göre; 1-Bu ihaleleri yaparken de, ihale komisyonunu diğer birimlerden talep ederek görevlendirilen personelle yürütmektedir. İlgili kanun ve yönetmeliklerde bahsedilen “muhasebe ve mali işlerden sorumlu mali üye” nin tespiti konusunda tereddüde düşülmüştür. Söz konusu üyenin mali hizmetler biriminde görev yapan bir personelden mi olacağı, yoksa her birimde harcamalarla ilgili tüm belgeleri düzenleyen ve imzalayan, bu sırada mali kontrolde yapan gerçekleştirme görevini yürüten personelden mi olacağı? 2-İhale komisyonunda görevli asil başkan veya üyenin (kısa süreli) izinli olması durumunda, yedek başkan veya üye ihaleye katılır. Ancak, ihale süreci içerisinde izinli olan başkan veya üyenin görevine dönmesi durumunda ihaleye asil üyemi, yoksa yedek üye mi devam eder? (Bazı durumlarda asil komisyon üyesi ihale günü ve saatinde ihaleyi yapıp sonra izine gidiyor. Aradan birkaç hafta geçtikten sonra ihale komisyonunun toplanıp karar alması gerekiyor ve bu dönemde de asil üye izinli olması nedeniyle görevde yok. Yerine o anda işlemleri yürütmek üzere yedek üye geçiyor. Artık asil üyenin görevi sona ermiş ve ihale sonuçlanıncaya kadar yedek üyenin mi devam etmesi gerekiyor)

  • Soru Cevaplandı
  • 2009-12-01

İhaleye tek isteklinin katılması

Belediyece yapılan ihalelerde şartları uyan tek talipli katıldığında ihaleyi yapıp sonuçlandırabilir miyiz? Tek kişi katıldığında ihaleyi erteleyip tekrar ihale mi yapacağız bu konularda 4734 sayılı yasada açık bir hüküm bulunmadığından bizlerin bilgilendirilmesini arz eder saygılar sunarım.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-18

İhale komisyonu üyeleri

4734 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi hükmünce ihale komisyonu üyeleri ilgili idare personelinden oluşması gerekmektedir. Buna göre Belediyemiz büro hizmetlerinde çalışan müteahhit personelleri ihale komisyonu üyesi olarak görev alabilirler mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-08

İş makinesi satışları

237 sayılı Taşıt Kanunu’nda Taşıtın Tanımı: Motorlu veya motorsuz ulaştırma araçlarını ifade eder denmektedir. Bu kapsamda İl Özel İdarelerine ait iş makineleri, kamptreylerin satışında 237 sayılı Taşıt Kanunun kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğinin bildirilmesini, değerlendirilemeyecek ise satışında nasıl bir yol izleneceğinin bildirilmesini arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-08

Taksi durağı belirleme ve kiralama

İlçemizde yeni yapılan Devlet Hastanesi yanında taksi durağı tesis edilecektir. 5393 sayılı Belediye Kanunun 15. maddesinin (p) bendinde belirtildiği üzere taksi durak yer ve adetleri belediye meclisince belirlenecektir. Bu belirlemeden sonra uygulanacak aşama konusunda tereddütlerimiz olmuştur. Başkanlık olarak izlemek istediğimiz yöntem 2886 sayılı İhale Kanununa göre ihale edilmesi yönündedir. Bu aşamada izleyeceğimiz yöntem doğrumudur? Eğer doğru ise ihale şartnamesinde özellikle dikkat etmemiz ve belirtmemiz gereken hususlar konusunda yardımlarınızı bekler saygılarımı sunarım.

  • Soru Cevaplandı
  • 2008-04-01