Belediye Meclisi
Kategoriler
- Belediye Başkanları
- Belediye Encümeni
- Belediye Gelirleri
- Belediye Giderleri
- Belediye Meclisi
- Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı
- Bütçe ve Muhasebe
- Emlak Vergisi
- Görevde Yükselme ve Terfi
- Harcırah Ödemeleri
- İhale İşlemleri
- İl Özel İdareleri
- İmar ve Gecekondu
- İş Mevzuatı ve işçilere yapılan ödemeler
- İşyeri Açma
- Mahalli İdare Birlikleri
- Memur Atama ve Nakil İşlemleri
- Memur Fazla Çalışma Ücretleri
- Memurların Mali Hakları ve Sosyal Yardımlar
- Müteferrik
- Tahakkuk ve Tahsilat İşlemleri
- Sözleşmeli Personel
- Belediye Personeli
Aynı belediyede meclis üyeliği ve işçilik bir arada yürütülebilir mi
29 Mart 2009 seçimlerinde, belediyede kadrolu işçi olarak çalışmakta iken kendi belediyesinde belediye meclis üyeliğine seçilen kişi hem belediye meclis üyeliği hemde işçi olarak iki görevi birlikte yürütebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-05-06
Komisyonlara üye seçimi
Belediye Kanunu'nun 19'uncu maddesinde belirtilen Başkanlık Divanı, 25'inci maddesinde belirtilen Denetim Komisyonu ile 33'üncü maddesinde belirtilen Encümen üye seçiminin gizli oylama şeklinde yapılacağı açıklanmış bulunmaktadır. Belediye Kanunu'nun 24'üncü maddesi gereğince, ihtisas komisyonları olarak İmar Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu Nüfusu 10.000'in üzerindeki belediyelerde kurulması zorunlu bulunmaktadır. Belediyenin diğer ihtiyaçları doğrultusunda ihtisas komisyonları olan Trafik Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Kültür ve Sanat Komisyonu, Tüketici Hakem Üye seçimleri ile Belediyemizin Üyesi bulunduğu Tarihi Kentler Birliği, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği ile Kent Konseyine üye seçimleri ne şekilde yapılacağı belirtilmemiştir. Bu nedenle iş ve işlemlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için söz konusu ihtisas komisyonlarına ne şekilde seçim yapılacağının belirtilmesini arz ederim.
- Soru Cevaplandı
- 2009-05-04
Belediye meclisi olağanüstü toplantısı
5393 sayılı Kanunda olağanüstü meclis toplantısı ibaresi bulunmamaktadır. Herhangi bir acil ve olağanüstü durumlarda belediye meclisi olağanüstü toplanabilir mi? Belediye meclis kararıyla encümen kararı iptal edebilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-04-28
Meclis toplantısı
FATMA SAMANCI - SİVASLI
29 Mart 2009 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimleri sonucunda; Belediye Başkanlığını AKP Belediye Başkanı kazandı. Meclis üyeliği dağılımı AKP 3, CHP 4 ve MHP 2 olmak üzere toplam 9 üyeden teşekkül etmektedir. Belediye meclisi 09.04.2009 tarihinde saat 14.00 de başkanlık divanı, encümen üye seçimi, yasada belirtilen imar ve plan bütçe komisyonlarını oluşturmak üzere toplandı. Ancak toplantıya AKP’den 3 meclis üyesi katıldı. Diğer meclis üyeleri olan CHP’ den 4, MHP’den 2 meclis üyesi toplantıya katılmadı. Toplantı salt çoğunluğu sağlayamadığından toplantı tutanağı tutulup, ikinci toplantının gün ve saati belirtilerek belediye başkanı tarafından belediye meclisi tatil edildi. İkinci toplantı yine aynı şekilde olması halinde başkanlık divanı, belediye encümen üye seçimi, komisyonların seçimi toplantıya katılan 3 meclis üyesiyle yapılabilir mi?
- Soru Cevaplandı
- 2009-04-10
- SİVASLI
Gündem önerisi
Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 8. maddesinde "Meclis toplantılarının ilk gününde belediye başkanı ve üyeler de belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir." maddesi mevcuttur. Belediye Meclis üyeleri meclis toplantılarının ilk günü haricinde önerge vererek gündeme alınmasını teklif edebilirler mi, yoksa sadece birinci gün mü önerge verilebilir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-04-09
Belediye mülk ve tesislerine isim verilmesi
1-Belediyemize ait kültür sanat merkezi içerisinde bulunan çok amaçlı salon ile sinema ve tiyatro salonlarına isim verilmesi sonucunda alınan kararın Belediye Kanununun 81'inci maddesinde geçen mülki idare amirinin onayına tabi olup olmadığı? 2-Belediyemizin mücavir alanları dışında mülkiyeti belediyemize ait konkasör şantiyesi içerisinde bulunan Ormanlık Alana isim verilmesi kararı alabilir miyiz, şayet yetkimiz yoksa alma şekli nasıl olacaktır?
- Soru Cevaplandı
- 2009-03-19
Belediye meclisi kararlarının geçerlilik süresi
1993 yılında, belediye meclisimiz tarafından alınan gayrimenkullerin kiralanması ile ilgili bir kararı şimdiki belediye meclisimizin iptal etme yetkisi var mı? Var ise nasıl bir yol izlememiz gerekir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-02-12
Meclis üyesinin belediyede işçi olarak çalışması
Belediye meclis üyesi, belediye de işçi olarak çalışabilir mi? Belediye meclis üyesi, üyelikten istifa ettikten sonra ne kadar zaman sonra belediye de memur veya işçi olarak çalışabilir?
- Soru Cevaplandı
- 2009-02-06
On yıldan fazla süre ile kiraya verme ve taşınmaz üzerine sınırlı ayni hak tesisi
Mülkiyeti belediyemize ait, 3 adet akaryakıt istasyonunun her birinin kiralaması 3 yıllığına yapılıyordu, ancak kiracılar bu işyerlerine yatırım yapabilmeleri için, kiralama süresinin 20 yıla çıkarılmasını ve tapuya şerh düşülmesini istemektedirler. 1- Kira süresinin 20 yıla çıkarılması hususu; 5393 sayılı Belediye Kanunun 18/e maddesi gereğince belediye meclisi tarafından 30 yıla kadar kiraya verilebilir kararımı alınmalı, yoksa 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 64’üncü maddesi gereğince mi kiralama yapılmalıdır? 2- Kiracı, akaryakıt istasyonunu (çalışır durumda) şayet, 20 veya 15 yıla kadar kiralaması söz konusu olursa, tapuya kira süresince şerh düşebilir mi, yapılacak iş, işlemler yasal mevzuata uygun olur mu?
- Soru Cevaplandı
- 2009-01-29
Denetim komisyonu
Meclis gündeminde Ocak ayında Denetim Komisyonuna üye seçimi konusu vardı. Meclis, komisyonun 3 kişiden oluşmasına karar verdi. Sonra partiler aday gösterdi. X Partisinin komisyondaki üye sayısı 2, Y Partisinin komisyondaki üye sayısı 1'dir. Yapılan gizli oylama neticesinde, X partisinin 2 üyesi ile, Y partisinden aday gösterilen aday değil de başka bir üye salt çoğunlukla seçildi. Birkaç gün sonra Y Partisinden seçilen üye, Meclis Başkanlığına sunulmak üzere istifa dilekçesi verdi. Şimdi Şubat ayı meclis toplantısında istifa dilekçesi veren üyenin dilekçesi Mecliste görüşülmesi gerekiyor şeklinde düşünüyorum. Çünkü yetkiyi veren meclistir. Bu konuda Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinde herhangi bir husus olmadığı için; konu hakkında nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir?
- Soru Cevaplandı
- 2007-01-10
Denetim komisyonlarının görev ve yetkileri
Mersin Büyükşehir Belediye meclis üyesi olup aynı zamanda denetim komisyonu üyesiyim. Bizler Büyükşehir Belediyesini denetlerken bazı bağlı işletme ve kuruluşları da Yasaya göre denetlememiz gerekmektedir. Mesela (MESKİ), (İmar Ltd.), (spor kulüpleri), (spor kompleksi) gibi şirketlerin denetlenmesinde sorun yaşayacağız görünüyor. Sebep olarak (MESKİ) gibi kuruluşların kendilerine ait denetim kurullarının olması, böyle bir kurul bizim denetlememizi engeller mi ?
- Soru Cevaplandı
- 2007-01-10
Belediye başkanının görevi başında bulunmadığı durumlarda meclise kim başkanlık eder?
BELEDİYE MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Meclis Çalışmaları Başkanlık divanı Madde 9 — Meclise, belediye başkanı başkanlık eder. Belediye başkanının bulunmadığı durumlarda meclis birinci başkan vekili, onun da olmadığı durumda ikinci başkan vekili meclise başkanlık eder. Belediye başkanı toplantının herhangi bir safhasında da yerini meclis başkan vekiline bırakarak toplantıdan ayrılabilir. Ancak, yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü oturuma, meclis başkan vekili başkanlık yapar. 5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU Başkan vekili MADDE 40. — Belediye başkanı izin, hastalık veya başka bir sebeple görev başında bulunmadığı hâllerde, bu süre içinde kendisine vekâlet etmek üzere, belediye meclisi üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendirir. Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir. Başkan vekiline, görev süresince başkana ödenen aylık brüt ödeneğin gün hesabı üzerinden ödenek verilir. Yukarıda belirttiğim yasa ve yönetmelik göz önünde bulundurularak belediye başkanı herhangi bir sebeble ilçe dışında olduğu zaman meclis toplantısı yapılacaksa ve vekaletini meclis birinci başkan vekili dışında başka bir meclis üyesine bırakmış sa meclis toplantısına kim başkanlık eder. 5393 sayılı belediye kanunu ile belediye meclisi çalışma yönetmeliği bu konuda çelişiyor mu? ****Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir. *****Madde 9 — Meclise, belediye başkanı başkanlık eder. Belediye başkanının bulunmadığı durumlarda meclis birinci başkan vekili, onun da olmadığı durumda ikinci başkan vekili meclise başkanlık eder.
- Soru Cevaplandı
- 2006-11-25