Belediye meclisince oluşturulan denetim komisyonuna evrakların verilmemesi

5393 sayılı Belediye Kanununun 25. maddesi gereği nüfusu on binin üzerindeki belediyelerde oluşturulan denetim komisyonu ocak ayı meclis toplantısında seçilir ve bir önceki yılın hesaplarını inceler hükmü vardır. Belediye binası içinde uygun bir yerde yer temin ettikten sonra komisyonun istediği evrakları verir ve inceleme yapılır. Bizim durumumuz biraz farklı gelişti ;1 şubat 2005 tarihine kadar evraklar hazır olmadığı beyan edilerek evrak teslimi yapılmadı. Bunun üzerine başkanlık makamına yazdığımız bir dilekçe ile 2005 yılına ait evrakların bir tutanak ile denetim komisyonuna teslim edilmesini istedik. Fakat 28 şubat 2005 tarihi olasına rağmen henüz evraklar teslim edilmedi. Bu yüzden denetleme başlamadı. Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliğinde bu konu ile ilgili amir bir hüküm olmadığı için sizden bilgi almak istedik: Bu duruma göre; 1-denetleme hiç yapılmazsa çıkacak hukuki sonuç nedir? 2-çıkacak hukuki sonuç biz komisyon üyelerini nasıl etkiler? 3- bu konuda mart ayı meclis toplantısında meclis üyelerini bilgilendirmek gerekiyor mu?

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-02-28

Belediye meclis üyelerinin tedavi giderleri

Sayın Hocam 1-Tıp Fakültesinde tedavi gören Meclis Üyesinin Hastane Masrafları Belediye Bütçesinden Ödenebilirmi. 2-Meclis Üyesine Mağduriyetinin giderilebilmesi için(hastane masrafları için)nakdi yardım yapılabilirmi Acil olarak cevap verebilirseniz memnun olurum olurum. Saygılarımla

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-01-27

Denetleme formatı

( A C İ L ) Denetim Komisyonunun yapacagı denetleme için denetleme formatı var mı? yoksa eski lahiyaları mı kullanacagız.teşekkürler..

  • Soru Cevaplandı
  • 2006-01-21

Denetim komisyonu ve bilgi belge istemi

Belediye Meclisince kurulan araştırma komisyonunun yasal dayanağı nedir. Bu komisyon istediği bilgilere ulaşmak için personel dahil, kişilerin bilgisine başvurabilir mi? Belediye Başkanından belli bir zaman dilimine ait belgeleri resmi yazı ile topluca isteyebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-12-25

Meclis Başkanlık Divanının Oluşumu

İyi günler 5393 sayılı yasanın 19. maddesinde belirtilen başkanlık divanı seçimi ile ilgili tereddütleirmiz olmuştur. Şöyle ki, 19. madde de seçim sonuçlarının ilanını takip eden 5. gün belediye başkanının başkanlığında belediye meclisinin toplanacağı,bu toplantıda üyeleri arasından Meclis 1. ve 2. başkan vekili ile en az 2 katip üyeyi ilk 2 yıl için görev yapmak üzere seçeceğini, 2 yıldan sonra seçilecek başkanlık divanının ise ilk yapılacak mahalli idareler seçimine kadar görev yapacağı yazılmıştır. Biz son Başkanlık divanı seçimlerini 2004 yılının Haziran ayında yaptık. Bu seçimi, 19. maddede belirtilen " ilk iki yıl" kapsamında mı değerlendireceğiz, yani seçimi 2006 yılı Haziran ayında mı yapacağız, ya da 2006 Ocak ayında başkanlık divanı seçimi yapabilirmiyiz. Bu konuda önerilerinizi bekler, saygılar sunarım

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-12-21

İhtisas Komisyonu üyeliklerinin siyasi partilere dağılımı

Sayın hocam, bizleri belediye hizmetleri ile ilgili her konuda aydınlatmanız bizlere onur vermektedir. Aşağıda yazılı konuda tereddüte düşülmüştür. Belediyemiz 5393 sayılı Belediye Kanununun 24 ncü maddesi uyarınca Belediye Meclisi üyeleri arasından bir yıl süre ile görev yapmak üzere üç kişiden oluşacak İmar Komisyonu üyeliği seçimi yapacak, A-parti 7, B-parti 4, C-parti 4 meclis üyesine sahiptir. toplam üye sayısı 15 dir. Komisyon beş kişi olursa A-parti 3, B-parti 1, C-parti 1 üyeden oluşuyor. Ancak komisyon üç kişiden oluşursa üye dağılımının nasıl olacağını, Seçimlerde A-parti birinci B-parti ikinci, C- parti üçüncü olarak en fazla oyu almışlardır. Konu bu haftaki mecliste görüşüleceğinden, çok acele bilgi vermenizi veya internet sayfanızda yayınlamanızı saygılarımla arz ederim.

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-10-06

Meclis üyesi kendi belediyesinde veya başka bir belediyede danışman olarak çalışabilir mi?

BELEDİYE MECLİS ÜYESİ KENDİ BELEDİYESİNDE YADA BAŞKA BİR İL-İLÇE BELEDİYESİNDE DANIŞMAN OLARAK GÖREV ALABİLİR Mİ?

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-09-05

Araç alımı

Merhaba hocam belediyelere araç alımlarında doğrudan teminle alınacak araçlar için de meclis kararı gerekir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-09-21

Encümen seçimi, teftiş layihasının mecliste okunması

SAYGIDEĞER HOCAM,Mevzuatların günlük değiştiği bir ortamdayız,bu mevzuatların takibinde zorluklarla karşılaştığımız da malumlarınızdır.Uygulama bazında karşılaştığımız sorunlar,bizlere sağladığınız rehberlik,bilgi ve birikimleriniz biz Belediyeciler için büyük önem arz etmektedir.Katkılarınız için Tüm Belediyecile adına Teşekkür ederim. 1-Sayın Hocam;5393 sayılı Belediye Kanunu ile Encümen Üye sayım 5 'e inmiştir. Meclis toplantımda tekrar seçim yapmam gerekiyormu. 2-Teftiş layihalarının Mecliste okunup, ilan edilmesi zorunlumudur. saygılarımla;

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-07-22

Meclisin dönem başı toplantısı, faaliyet raporlarının hangi süreleri kapsadığı, encümen ve ihtisas komisyonu üyeliklerine yapılacak seçimler...

Sorularıma zaman ayırarak,cevap vereceğinizi ümit eder, şimdiden teşekkür eder,saygılar sunarım. 1-5393 Sayılı Bld.Kanununda Meclis Dönem Toplantısı hangi ay olarak belirlenmiştir(yoksa dönem toplantısı kaldırıldımı?) 2-5393 S.K.56.maddesinde "Faaliyet Raporu Nisan ayı toplantısında Meclise sunulur"hükmü amir olup,faaliyet raporu hangi tarihleri kapsayacak? 3-Encümen üyeliği ve diğer ihtisas komisyonu üyelikleri seçimi hangi ayda yapılacak? Tekrar iyi çalışmalar diler, saygılar sunarım.

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-07-18

5272 Sayılı Belediye Kanununa göre yapılan işlemlerin yenilenmesi gerekir mi?

1-5272 Sayılı Belediye Kanununa istinaden, Belediye Meclisi Ağustos Ayını tatil olarak belirlemiştir.5393 Sayılı Belediye Kanununa göre Ağustos Ayında Meclisin toplanması gerekirmi? 2- 5272 ve 5393 Sayılı Kanunlarda içeriği aynı olanmaddeler için Belediye Meclisinin tekrar karar alması gerekli mi? (örnek: her iki Kanunda 32. maddelerindeki huzur hakkının belirlenmesi gibi.)Saygılarımla.

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-07-13

Meclis üyesinin istifası nedeniyle yerine yedek üye çağrılması usulü

Soracağım soruyu daha önce sormama rağmen bugüne kadar cevap verilmedi ama bu hususta halen sıkıntımız devam etmektedir. Acilen cevap vermenizi ümit eder çalışmalarınızda başarılar dilerim. Belediyemiz meclis üyesi kendi isteği üzere 27.05.2005 tarihli dilekçesi ile istifa ettiğini başkanlığımıza sunmuştur. Belediye Başkanımız Meclisin Haziran toplantısında 5272 sayılı yasanın 29. maddesi gereğince Meclisin bilgilerine sunmuştur. Meclis üyesinin istifa dilekçesini ekleyerek bir üst yazı ile İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına yedek üyenin görevlendirilmesi talebinde bulunmuştur. Ancak Seçim Müdürü dilekçemizi kayda bile almadan Mecxlis kararı alınacak , 10 gün askıda kaldığına dair tutanakla birlikte başvuracaksınız diye ısrar etmektedir. Bu hususta uygulama nasıl olmalıdır. Saygılarımla.

  • Soru Cevaplandı
  • 2005-07-08