Camilerin internet cafelere ve kahvehanelere olan mesafesi

Ben Köse Belediyesinde tahsildarlık yapıyorum bu görevle birlikte emlak memurluğu ve su işleri, çevre temizlik vergisi ve belediyenin ruhsat işlerine de bakıyorum dolaysıyla işler ağır ve yorucu oluyor. Her konuda da yeterli bilgi sahibi olamıyorum, sizin cevaplandırdığınız konuları takıp edip oradan bazı bilgileri alıyorum. 1-2005 yılında çıkan kanunda internet kaffelerin ve kahvehanelerin okula 100 metre mesafe uzaklığı açık olarak belirtiliyor ama camiye mesafe uzaklığı acık olarak geçmiyor bu gibi işyeri açılırken camiye mesafe uzaklığı 100 metre var mı yok mu? 2- Emlak beyannamesi ile ilgili bizim bu bölgelerde tapulu çok az sayıda bina var diğer binaların hiç birinin tapuda bina tapusu bina sahiplerinin üzerine yoktur. Bu binalar önceden yapılmış hepsi ya tarla görünüyor ya arsa görünüyor. Bu kişilerin su aboneleri ve elektrik aboneleri var bu kişilere biz tek tek beyana çağrı yaptık gelip binanızın emlak beyanını verin diye bu şahısların çoğu tapu bizim üzerimize değil diye gelip beyan vermiyorlar, bu durum da biz ne yapmamız lazım gerçekten beyan verebilmesi için binanın tapuda üzerine tapu kaydı olacak mı yoksa bu kişilerin beyanname vermeleri için ne gibi bir şart lazım.

  • Soru Cevaplandı
  • 12.02.2007

İşyeri sahibinin değişmesi halinde işyeri açma ruhsatı

Emniyet müdürlüğü tarafından verilmiş olan kahvehane işletme ruhsatlı bir işyerinin başka bir şahsa devredilmesi sonucu mevcut ruhsatın iptali için encümene yazdım fakat encümen üyeleri encümenin böyle bir görevi bulunmadığını belirtmektedirler. Söz konusu işletme sahibi, işletme ruhsatım var diye ruhsat yenileme işlemleri için müracaat etmemekte ısrar ediyor. Kanun maddeleri ile açıklama yaparsanız memnun olurum.

  • Soru Cevaplandı
  • 06.02.2007

Alışveriş veya apartmanların ortak alanlarındaki işyerleri

Alışveriş merkezlerinde yayaların geliş geçişine ait ortak alanlar yada apartmanların ortak alanı olarak belirlenmiş yerler de açılmış olan işyerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 06.02.2007

Birden fazla faaliyet konusu olan işyeri

Manav dükkanı olan bir işyerinin bölünüp bir tarafında balık satılmak isteniyor, bu mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 23.01.2007

İşyerlerine ruhsat verilmesi hususu

Polisçe kahvehane hakkında “ruhsat sahibi farklı kişi, vergi levhasındaki kişi farklı kişi” olması durumunda tutulan tutanağa belediyemizce yapılacak işlem nedir? Böyle olan başka işyerleri için (sıhhi veya gayr-ı sıhhi) yapmamız gereken işlemler nelerdir? Esnaf odasına kayıt olmak istemeyen bir işletmeye işyeri ruhsatı verebilir miyiz? Bu işyerleri ayrıca iştigal konusuna uygun olan kendi odalarına mesela (Sıhhi tesisatçılar odası gibi) üye olma zorunlulukları var mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.01.2007

Kahvehane açılması

Daha önce mobilya mağazası olarak faaliyet gösteren daha sonra işyerini kıraathaneye çeviren işyerine kıraathane ruhsatı düzenlerken kat maliklerinin tamamının onayının alınması gerekmektedir. Fakat kat maliklerinin oy çoğunluğu sağlanamamaktadır. oylar 3’e 3 eşit durumdadır. Bu durumda nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir?

  • Soru Cevaplandı
  • 29.12.2006

İşyeri açılış ve kapanış saatleri

İlçemiz imar sınırları içinde içkili taverna bulunmaktadır. Güvenlik kuvvetlerinin genel asayiş ve kontrollerinde açılış ve kapanış saatlerine uymadığından en az ayda bir defa tutanak tutulup belediye başkanlığımıza gönderiliyor; Belediye encümenimizce 2559 sayılı Kanunun 6. maddesine göre 549,00 - 1.098,00 YTL ceza veriliyor Bu maddede “belirtilen aynı fiillerin bir yıl içinde tekrarı halinde, en son uygulanan para cezası bir kat artırılarak uygulanır” denildiğinden ceza katlanarak artırılıyor. Bir yıl ibaresini 2006 yılı olarak mı düşünmeliyiz, mesela 15.09.2006 ilk ceza tarih itibarı olarak 15.09.2007 olarak mı düşünmeliyiz? Yaptığımız bu işlemin nereye kadar devam edeceği, başka yasal yollar olup olmadığı hakkında aydınlatırsanız çok sevineceğim.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.12.2006

İşyerinin mühürlenmesi

İşyeri açma ruhsatı olmadan çalıştırılan işyeri ile ilgili işlem yapılıp encümen kararı ile ruhsat alıncaya kadar ticari faaliyetine son verilen işyeri aynı işi yapmaya devam etmekle birlikte mühürleme yapılacağı gün vergi dairesinden devir yapmış olursa encümen kararı geçerli olup mühürleme işlemi yapılmalı mıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.12.2006

İşyeri ruhsatı

İlçemiz hudutları dahilinde belediye imar planı ve mücavir alan sınırları dışında bulunan bir yere 07/01/2004 tarihinde içkili istirahat ve eğlence yeri adı altında ruhsat verilmiş ve daha sonra bu ruhsat bir başka kişi adına devir edilmiştir. Ruhsat devir esnasında bir önceki ruhsatın kira sözleşmesi dosyaya konulmuştur. Kira sözleşmesinde işyerinin bir başkasına devredilemeyeceği belirtilmektedir. Yine dosyasına bakıldığında vergi levhası, ticaret sicil kaydı, faaliyet belgeleri de bulunmamaktadır. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrası “Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.” hükmü bulunmaktadır. Bu eksiklikleri tamamlanmasını isteyecek miyiz yoksa bu hüküm doğrultusunda bu belgeler yeni işletmeciden istenmeyecek mi. Bu eksikler nedeni ile işyeri ruhsatının iptali mümkün müdür?

  • Soru Cevaplandı
  • 12.12.2006

işyeri açma izin belgesi

Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden kahvehane kıraathane, meyhane vs. açılması halinde kat mülkiyeti yasasına göre işyerleri için kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı karar gerekmektedir. 5 ayrı bloktan oluşan bir sitenin A bloğunda açılacak bir kahvehane için tüm sitede oturanların aldığı oy çokluğu kararımı yoksa sadece A blok sakinlerinin oy çokluğu ile aldığı karar mı geçerli olacaktır.

  • Soru Cevaplandı
  • 12.12.2006

Okul kantinlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

3572 sayılı Kanuna göre okul kantinleri ruhsatlandırılabilir mi? Ruhsatlandırılabilirse hangi hükümler esas alınarak ruhsatlandırılır?

  • Soru Cevaplandı
  • 11.12.2006

İşyeri açma ruhsatı

İşyeri belediyeden içkisiz restaurant olarak ruhsatlandırılmış ancak emniyet tarafından içki satışı yaptığından dolayı 2005/9207 sayılı Yönetmeliğin 32. maddesine göre izin almadan açılan umuma açık işyerinin kapatılması için tarafımıza bildirmekte ancak tarafımızca işyeri resen mühürlenmemekte 1608 sayılı Kanunun 1. maddesine göre belediye encümeninin karar alması için belediye encümenine havale edilmektedir. Emniyet müdürlüğünce tarafımızca yapılan bu işlemin kanuna aykırı olduğu ve işyerinin resen mühürlenmesi gerektiği istenmektedir. Bu konuda ne yapılması gerekmektedir.

  • Soru Cevaplandı
  • 08.01.2006