12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapı kullanma izni almamış yapılarda sınai faaliyet icra edecek işyerine ruhsat verilebilmesi

Kontder Kullanıcısı -

5237 Türk Ceza Kanununun 184. maddesinin 3. fıkrasında; yapı kullanım izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır denilmektedir. 29/06/2005 tarihinde kabul edilen 5377 sayılı Kanunun 21. maddesinde ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz denilmektedir. Burada demek istenen 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılan binalarda yapı kullanım izni olmayan bir işyerine ruhsat verilebilir mi yoksa bu sadece para cezası ile mi ilgilidir?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.02.2006

Fatura ödeme merkezlerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatları

Kontder Kullanıcısı -

Fatura ödeme merkezi adı altında açılan işyerleri büro olarak ruhsat almak istemektedir. Bu yerlerin faturalarını tahsil ettikleri kurumlar ile yapılan bir sözleşmeleri yoktur. Sadece bir bilgisayar programı ve şahsi internet bankacılığı hesapları üzerinden su, doğalgaz, telefon, vs. tahsilat işlemleri yapılmaktadır. Bu tür işyerlerine büro olarak ruhsat verilmesi gerekmekte olduğuna göre bir dolandırıcılık vuku bulduğunda sorumluluğumuz ne olacaktır. Ruhsatların faaliyet konusu yazan yere her ne kadar büro yazsak ta bu işi yapan tüzel veya gerçek kişiler işyeri unvanlarına fatura ödeme merkezi ile alakalı bir ibare koyuyorlar. Bu nedenle bu tür işyerlerine ruhsat verebilir miyiz? Verebilecek isek herhangi bir ilave evrak sözleşme vs... istenebilir mi?

  • Soru Cevaplandı
  • 21.05.2007

Gıdaların üretim ve satışını yapan yerlerin denetimi

Kontder Kullanıcısı -

Yeni yürürlüğe giren Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 10. maddesinin (c) bendinin 12. fıkrasında, za-bıta personelinin görevleri sayılırken, ekmek fırınları ve diğer gıda üreten yerlerinin denetimde, ilgili kuru-luşların talebi doğrultusunda nezaret etmek olduğu belirtiliyor. Buradan hareketle; 1-Bizler, zabıta personeli olarak halkımızın sağlık koşullarını düşünmek zorunda olduğumuzdan, yet-kili olarak bu yerlerde sağlık denetimi (portör muayene kontrolü) yapma yetkimiz yok mu oluyor? Bizim gi-bi belde belediyelere tarım müdürlüğünden denetim elemanı ancak yılda bir kez geliyor. 2- Belediye zabıtasına bu yerlerde, sadece ekmek ve pide gramajını kontrol etme yetkisi mi verilmiş-tir?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.05.2007

İşyeri açma ve çalışma ruhsatında yetkili idare

Kontder Kullanıcısı -

Belediyemiz sınırları içerisinde bulunan bir iş yeri sitesi veya kooperatifin ruhsatlandırılması konu-sunda büyükşehir belediyesi ile sorun yaşamaktayız. Büyükşehir belediyesi bu işyeri kooperatif sitesinin bü-tün ruhsatlandırma işlemlerinin kendilerinin yetkili olduğunu bize resmi yazı ile bildirdi. Biz de cevap olarak sadece 1. sınıf Gayri Sıhhi Müessese ruhsatlarını verebileceklerini, 2. ve 3. sınıf GSM ruhsat verme yetkimi-zin olduğunu gerekçe olarak bu işyeri kooperatifinin iskan ruhsatlarının belediyemizce verildiğini, temizlik hizmetlerinin de belediyemizce yapıldığını belirttik. 2. ve 3. sınıf GSM ruhsatlarını vermeye devam etmek-teyiz. Uygulamada bir yanlışımız var mı ?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.05.2007

İşyeri açılmasında Sanayi ve Ticaret Müdürlüğünden görüş alınması

Kontder Kullanıcısı -

Küçük sanayi sitesi içinde yer alan işyerlerini ruhsatlandırırken site yönetim planında veya tüzüğünde belirlenmiş olan marangozlar, demirciler gibi bloklarda farklı bir işyeri açılması halinde sanayi yönetimi ve-ya Sanayi ve Ticaret Müdürlüğünün görüşü gerekir mi? Örnek; marangozcular için ayrılmış blokta mermer atölyesinin açılması gibi.

  • Soru Cevaplandı
  • 18.05.2007

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı

Kontder Kullanıcısı -

13.04.2007 tarihinde Yönetmeliğin 6. maddesine ekleme yapılarak belediyelerden iş yeri açma ruhsatı olmadan çalıştırılamayacağı ve farklı kurumlardan alınan iş yeri açılış ruhsatının belediyelerden ruhsat alma mükellefiyetini kaldırmayacağı hükme bağlanmıştır. Ancak, aynı Yönetmeliğin geçici 1. maddesinde bu Yönetmelik yayımlanmadan önce mevzuatına uygun ruhsatlandırılan iş yerlerinin yeniden ruhsat alma zorunluluğu bulunmadığı hükmü bulunmaktadır. Bu durumda 13.04.2007 tarihinden önce odalarından veya diğer kurumlardan ruhsat alanların belediyelerden tekrar ruhsat alması gereklimidir? Bu ayrım nasıl yapılacaktır?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.05.2007

Otoparkın düğün salonu olarak işletilmesi

Kontder Kullanıcısı -

Açık otopark olarak işletilen ve ruhsatı mevcut yerde düğün merasimi yapılıp yapılmayacağı, şayet yapılamıyor ise yapıldığı takdirde ne gibi işlem yapmamız gerektiği konusunda bilgilendirmenizi arz ederiz.

  • Soru Cevaplandı
  • 14.05.2007

Derneklerin düğün salonu işletmesi

Kontder Kullanıcısı -

Dernekler halka açık olan düğün salonu işletebilir mi, işyeri açma ve çalışma ruhsatı hangi kurum tarafından verilir?

  • Soru Cevaplandı
  • 14.05.2007

Akaryakıt ve LPG istasyonunda lokanta yada pide fırını açılması

Kontder Kullanıcısı -

İlimizde bulunan bir akaryakıt ve LPG istasyonunun içerisinde lokanta yada pide fırını ruhsatı verilebilir mi? Eğer veriliyorsa yapı kullanma izninde hangi ibareler yer almalıdır?

  • Soru Cevaplandı
  • 10.05.2007

Erotik malzeme satan işyerlerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi

Kontder Kullanıcısı -

Erotik malzeme satan işyerlerinin (sex shop) ruhsatlandırılmasında gözetilmesi gereken özel mevzuat hükümleri var mı? Bu işyerleri dershanelerin yanında açılabilir mi? Belediyelerin bu gibi işletmelerin açılmasına izin vermeme yetkisi var mı?

  • Soru Cevaplandı
  • 09.05.2007

Oyun yerleri

Kontder Kullanıcısı -

Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden olan oyun yerlerinde internet bağlantısı yapılmaması veya kurulmasında herhangi bir sakınca var mı ?

  • Soru Cevaplandı
  • 18.04.2007

Yönetmelik değişikliğinden önce verilen işyeri açma ruhsatı ve inceleme kurulları

Kontder Kullanıcısı -

Resmi Gazete’ de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 'te fırınlar ile ilgili düzenlemelerde, büyükşehir belediyesi kapsamında bulunan yerlerde kapasitesi 1000 kg/gün den aşağı olan 3. sınıf GSM işletmesi olan bu işyerlerinin faaliyet alanı 250 m2'den aşağı olamaz deniliyor. Bu tarihten önce tapuda ve inşaat ruhsatında fırın gözüken bir yer ama hali hazırda inşaat devam etmekte ve yapı kullanma izin belgesi olmayan veya olsa bile m2 şartı tutmayan bu yerlere işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenleyecek miyiz? Şu an faaliyette olan ve m2 şartı tutmayan bu tip yerlerin devri halinde işyeri ruhsatı düzenleyecek miyiz? Ayrıca inceleme kurulu 2. ve 3. sınıf GSM ruhsatlarında kalktı mı? Sadece 1.sınıf GSM ruhsatları için mi inceleme kurulu oluşturulacak?

  • Soru Cevaplandı
  • 16.04.2007