Yerel Yönetim & Denetim Dergisi Mart 2025 Sayısı Yayında !

  • 25.04.2025

Değerli Okurlarımız,

Yerel Yönetim ve Denetim Dergimizin Mart 2025 sayısında yerel yönetimler, kamu hukuku ve idari süreçler alanında güncel ve kapsamlı analizler sunan değerli çalışmaları bir araya getirdik. İşte bu sayımızda yer alan öne çıkan çalışmalar:

Salih Çalal “Afet Kanunu Kapsamında Yapılan İnşaat İşlerine Tanınan Muafiyetler” başlıklı eserinde, Afet Kanunu olarak bilinen 7269 sayılı Kanun’un; afet yönetimi bakımından alınacak tedbirleri düzenlediği ve çoğunlukla afet sonrası yapılacak uygulamalara yönelik olduğu vurgulayarak, ilgili Kanun kapsamında hangi iş ve işlemlere muafiyet tanındığını değerlendirmiştir.

Mustafa Yavuz’un “Belediye Şirketlerinin Her Yıl Faaliyet Raporu Hazırlama Yükümlülüğü” başlıklı makalesi, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporunun Asgari İçeriğinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında belediye şirketlerinin yıllık faaliyet raporu hazırlama yükümlülüklerini ele alıyor. Belediyelerin kurduğu şirketlerin faaliyet mekanizmalarını aydınlatan bu çalışma, yönetim organlarının sorumluluğu ve faaliyet raporu hazırlamada ki süreç yönetimi kapsamında kaynak niteliğinde…

Kenan Akbulut’un kaleme aldığı “Endüstri Bölgelerine Hizmet Veren Sair Ünitelerin Ruhsatlandırılması” isimli çalışması 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu ile “Endüstri Bölgesi” kavramının tanımını, kuruluş usul ve esaslarını ile ülkenin ekonomik yapısını uluslararası standartlarda rekabet etmesi amacını taşıdığını ele alınmaktadır. Çalışmasında Akbulut; bu bölgelerde açılacak sair ünitelerin (misafirhane, mutfak ve yemekhane binaları vb.) ruhsatlandırılmasında, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin uygulama esaslarını analiz etmektedir.

Hamza Sayan'ın kaleme aldığı "Kamu Zararının Tespit Edilmesi Ve Tahsil Sürecinin Yürütülmesinde, İlliyet Bağı Bulunan Ahizlerin (İlgililerin) Mali Sorumluluğu" isimli makalesinde kamu zararlarının tespiti, tahsili ve ahizlerin (ilgililerin) mali sorumluluğunun niteliğini tartışılmış; giriş bölümünde bizlere kasıt, kusur ve ihmal unsurlarını yerleşik mevzuatın amir hükümleri çerçevesinde tanımlayarak, kamu zararı kapsamında ahizlerin sorumluluklarını ele alınmıştır. Devam eden bölümlerde “kamu zararının” tespiti ve bunları müsebbibi kişilerle ilgilendirilmesini mevzuat hükümleri ve hesap yargısı kapsamında değerlendirmektedir. Son bölümde ise ahizlerin yani parayı alan kişilerin mali sorumluluğu gereği mevzuat hükümleri açısında boşluk olduğu ve Sayıştay kararları eşliğinde ilgili zararın kamu görevlilerine yükletilmesi hususu tartışılmaktadır.

Bu sayımızda, yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının karşılaştığı güncel sorunlara çözüm odaklı yaklaşımlar sunmayı hedefledik. Her bir makale, alanında uzman isimlerin titiz çalışmalarıyla şekillenmiş olup, okuyucularımıza hem teorik bilgi hem de pratik uygulama imkânı sağlıyor. Keyifli ve bilgilendirici bir okuma dileriz! 

Daha fazlası için: Yerel Yönetim ve Denetim dergimizin Mart-2025 sayısını okuyabilirsiniz. Dergimize mobil uygulamamız veya internet sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

Dergimize ulaşmak için tıklayınız...

Saygılarımızla,

KONTDER


Mobil Uygulamamızı İndirmek İçin Tıklayınız. Play Store / App Store


X (Twitter)@kontder   İnstagram kontderr