Meslektaşımız Orhan ÖZKAN yazdı; Belediye Gelirlerinin Çeşitleri, Sınıflandırılması ve Değerlendirilmesi

  • 27.08.2024

Meslektaşımız İçişleri Bakanlığı Kontrolörü Orhan ÖZKAN tarafından kaleme alınan "Belediye Gelirlerinin Çeşitleri, Sınıflandırılması ve Değerlendirilmesi" makalemiz dergimizin Mayıs-2024 sayısındadır. 

Dergimizin Mayıs-2024 sayısına ulaşmak için tıklayınız...

 

 

Belediye Gelirlerinin Çeşitleri, Sınıflandırılması ve Değerlendirilmesi (Orhan ÖZKAN*)

1. GİRİŞ

Günümüz dünyasında yönetsel yapılanmanın unsurlarından biri olan ve çağdaş kamu yönetimi anlayışı ile birlikte yönetim kademesindeki rolü önemli derecede artan belediyeler, sunduğu hizmet çeşitliliği bakımından en etkin mahalli idare birimleridir. Bu doğrultuda çeşitli mevzuat düzenlemeleriyle, belediyelere harcama yapmalarını gerektiren birçok görev ve hizmet alanı belirlenmiştir. Öte yandan ülkemizde kentleşme oranının artmasına paralel olarak şehirlerde yaşayan yerel halkın kendilerine en yakın yönetim birimi olan belediyelerden talepleri çeşitlenmiş ve çoğalmıştır. Bu bağlamda belediyelerin, halkın ihtiyaç ve beklentilerini etkin bir şekilde karşılayabilmek için yeterli mali kaynaklara ve güçlü bir gelir bütçesine sahip olmaları gerekmektedir.

Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda belediyelerin gelirleri, 1914 yılında uygulamaya giren Rüsum-u Belediye Kanununa dayanmaktadır. Daha sonra bu yasada 1924 yılında 338 sayılı Kanunla değişiklik yapılmış, aynı yıl 423 sayılı Belediye Vergi ve Resimleri Kanunu uygulamaya girmiştir. 1930 yılında çıkarılan 1580 sayılı Belediye Kanunu da bazı vergilerin tahsil yetkisini belediyelere vermiştir. 1936 yılında bina, arazi-yol ile buhran vergileri yerel yönetimlere bırakılmıştır. 1948 yılında Belediye Gelirleri Kanunun yürürlüğe girmesiyle 423 sayılı Kanun yürürlükten kaldırılmıştır... 

(Makalenin tamamı dergimizin Mayıs-2024 sayısındadır. Sayımıza ulaşmak için tıklayınız...)

 

*İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörü

 

 

KONTDER

X (Twitter): @kontder      İnstagram : kontderr