Meslektaşımız Berkay YILDIRIM yazdı; Belediyelerin Yıllara Yaygın Hizmet Yüklenmeleri
- 27.08.2024
Meslektaşımız İçişleri Bakanlığı Stajyer Kontrolörü Berkay YILDIRIM tarafından kaleme alınan "Belediyelerin Yıllara Yaygın Hizmet Yüklenmeleri" konusunun açıklığa kavuşturulduğu makalemiz dergimizin Haziran-2024 sayısındadır.
Dergimizin Haziran-2024 sayısına ulaşmak için tıklayınız...
Belediyelerin Yıllara Yaygın Hizmet Yüklenmeleri (Berkay YILDIRIM*)
1. GİRİŞ
Geleneksel Kamu Yönetimi temel ilke olarak rasyonel bürokrasiyi öngürmüştür. Owen E. Hughes bunu büyük bir reform olarak görmekteydi. Ona göre liderlerine sadık bir amatörler topluluğu yerini bu reform ile profesyonel meslek gruplarına bırakmıştı. Böylece kamu hizmetleri; tarafsız, anonim salt kamu yararını ilke edinen profesyoneller tarafından yürütülecekti.
1980’li yıllar dünya sahnesine kendini siyasi ve iktisadi figürler ile göstermiş olsa bile, sahnenin hemen arkasında bürokratik bir dönüşüm vardı: Yeni Kamu Yönetimi.
Yeni Kamu Yönetimi özüne iktisadi dönüşümünü yerleştirerek, önceki kamu yönetimi anlayışının Weberyan kamu perspektifini bırakıp yerine ‘’işletme’’ odağını getirmiş ve bürokratik/yönetsel aygıtın her katmanını ‘’piyasalaştırmıştır.’’ Bu piyasalaşmanın en büyük yansımalarından biri yerel yönetimlerde gerçekleşmiştir. Artık hizmet yüklenmeleri ve bu hizmetlerin sunumu sadece merkezin idare ve takdirinde değil; yerel ihtiyaç gözetilerek, yerel katılım ile yerel makamlar tarafından düzenlenecektir. 1984 tarihli Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartının ‘’Yerel Makamların Mali Kaynakları’’ başlıklı 9. maddesinde bu husus kendine yer bulmuştur.
Bu çalışmada belediyelerin yapacağı hizmetlerin hangi koşullarda yıllara yayılacağı, bu hizmetlerin niteliği ve şartları ilgili mevzuatın amir hükümleri ve yargı kararları eşliğinde tartışılacaktır...
(Makalenin tamamı dergimizin Haziran-2024 sayısındadır. Sayımıza ulaşmak için tıklayınız...)
*İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Stajyer Kontrolörü
Editörün notu: YILDIRIM'ın makalesi, Geleneksel Kamu Yönetimi'nden Yeni Kamu Yönetimi'ne geçişin belediyelerin hizmet yüklenmeleri üzerindeki etkisini kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Özellikle 1980'li yıllardan itibaren yaşanan bu dönüşüm sürecinin yerel yönetimlerdeki piyasa odaklı yaklaşımlarını ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın önemini vurguluyor. Keyifle okumanızı dileriz.
KONTDER