Emekli Daire Başkanı Bilal KARSLI yazdı; Belediye Taşınmazlarının Kamu İdarelerine Tahsisi

  • 27.08.2024

Emekli Daire Başkanı Bilal KARSLI tarafından kaleme alınan "Belediye Taşınmazlarının Kamu İdarelerine Tahsisi" makalemiz dergimizin Nisan-2024 sayısındadır. 

Dergimizin Nisan-2024 sayısına ulaşmak için tıklayınız...

 

BELEDİYE TAŞINMAZLARININ KAMU İDARELERİNE TAHSİSİ (Bilal KARSLI*)

1. GİRİŞ

Belediyeler sahip oldukları taşınmaz (gayrimenkul) mallarından uygun gördüklerini kamu yararı veya hizmet gereği kamu kurum ve kuruluşlarına süresi yirmibeş yılı geçmemek üzere tahsis edebilirler. Belediyelerin bu yetkisi mutlak olmayıp bazı şartların mevcut olması halinde geçerlidir. İlgili mevzuatta tahsisi mümkün olan ve olmayan taşınmazlar ile tahsis şartları ayrıntılı şekilde açıklanmıştır. Bu yazıda belediyelere ait taşınmaz (gayrimenkul) malların devir ve tahsisiyle ilgili iş ve işlemler açıklanmaya çalışılacaktır.

2. TANIMLAR

Tahsis: Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Bir şeyi bir kimseye veya bir yere ayırma” şeklinde açıklanmıştır. Buna göre bir malı birine tahsis etmek, o malı onun kullanımına ayırmak, ona özel kılmak demektir. 10.10.2006 tarihli ve 26315 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis Ve Devri Hakkında Yönetmelik” in ‘Tanımlar’ başlıklı üçüncü maddesinin (ğ) bendinde tahsis şu şekilde tanımlanmıştır.

Tahsis: Mülkiyeti kendilerinde kalması koşuluyla kamu idarelerince, kanunlarında belirtilen kamu hizmetlerinin yerine getirilebilmesi amacıyla mülkiyetlerindeki taşınmazların, birbirlerine veya köy tüzel kişiliklerine; Hazineye ait taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin ise, Maliye Bakanlığınca hizmetin devamı süresince kamu idarelerinin veya köy tüzel kişiliklerinin bedelsiz olarak kullanımına bırakılmasını” ifade eder. Taşınmaz mal: Türk Dil Kurumu sözlüğünde taşınmaz; ev, tarla vb. taşınamayan mülk; gayrimenkul’ şeklinde tanımlanmıştır. 31.07.1985 tarihli ve 18828 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanunun Uygulama Şekli Ve Esaslarına Dair Yönetmelik” madde: 7’de ‘taşınmaz mal’ şu şekilde yapılmıştır. “Arz üzerinde sabit olan tarla, bağ, bahçe, arsa, orman, ağıl, apartman, dükkân, fabrika, otel gibi bütün arazi, bina ve madenlerdir. Taşınmaz mala sahip olan o malın altına ve üstüne de sahiptir...

(Makalenin tamamı dergimizin Nisan-2024 sayısındadır. Sayımıza ulaşmak için tıklayınız...)

 

*Emekli Daire Başkanı

 

 

KONTDER

X (Twitter): @kontder          İnstagram : kontderr